Shell ще намалява добива на нефт с 1-2 процента всяка година и ще развива газа и ВЕИ

Енергетика / Свят
3E news
1142
article picture alt description

Британско-нидерландската компания Shell обнови стратегическите си цели за постигане на климатична неутралност до 2050 година, потвърждавайки, че общият обем на емисиите от въглерод на компанията ще достигнат своя пик през 2018 година, а добива на нефт през 2019 година.

Shell планира да понижава добива на петрол с 1 – 2 % всяка година, както и в продажбите, така и за сметка на естествения спад.

Компанията смята да увеличи дивидентите на акция с около 4 % годишно, ако бъде утвърдена от съвета на директорите, запазвайки годишните капиталови разходи в размер на 19-22 млрд. долара, свивайки чистият си дълг до 65 млрд. долара и разпределение сред акционерите на 20-30 % паричен поток от оперативната дейност. Това не изключва обратно изкупуване на акции.

В краткосрочен план компанията планира да запази основните си оперативни разходи на ниво от не повече от 35 млрд. долара и ще продава активи средно за 4 млрд. долара годишно. Капиталовите разходи ще се изместват към сегменти на растежа, като по този начин паричният поток ще става по-малко зависим от цените на петрола и газа и ще бъде по-свързан с икономическия растеж.

През 2050 година Shell смята да постигне нулеви емисии като това ще включва не само емисиите от дейността на компанията и енергоносителите, които продава, но и емисии на други компании, чиито продукти Shell продава на клиентите си.

Ака например, през 2023 година Shell смята да намали към нивото от 2016 година емисиите с 6-8 %, през 2030 г. с 20 %, през 2035 г. - с 45 % и през 2050 г. - със 100 %. Компанията смята, че максимумът на емисиите ще бъде достигнат към 2018 г. - 1,7 гигатона годишно.

Компанията ще се стреми да получи през 2035 г. достъп до допълнителни мощности за съхранение и улавяне на въглерод за 25 млн. т годишно (CCS).Към настоящия момент три ключови проекта за CCS, в които Shell има участие са с мощност от 4,5 млн. тона. Това са Quest в Канада ( в действие ), Northern Lights в Норвегия (одобрен) и Портос в Нидерландия (планиран).

В краткосрочно бъдеще стратегията на Shell ще промени баланса на портфолиото си, като инвестира годишно 5-6 милиарда долара в компонента за растеж (около 3 милиарда за маркетинг; 2-3 милиарда за възобновяеми енергийни източници и енергийни решения), 8-9 милиарда долара в преходния компонент (около 4 млрд. долара за добив на газ; 4-5 млрд. долара в химическия сектор) и около 8 млрд. долара в минния сектор.

Shell очаква да постигне коригирана нетна печалба от 6 млрд. долара до 2025 г. срещу 4,5 млрд. Долара през 2020 г.

Компанията има намерение да продава 560 TWh енергия годишно  до 2030 г., което е два пъти повече от сегашното ниво, а също така да развие водородния енергиен сектор, за да постигне двуцифрен дял от глобалните продажби на чист водород.

Shell също така възнамерява да укрепи своя LNG сектор чрез  инвестиции в конкурентни активи, така че до средата на десетилетието да въведе в експлоатация капацитет за над 7 милиона тона.

Компанията възнамерява да трансформира нефтопреработващият сектор в химически и енергийни паркове на 13 от обектите си, като намали производството на конвенционални горива с 55% до 2030 г. Ще бъде увеличен и асортиментът от химически продукти. Очаква се този сектор да увеличи паричния поток с 1-2 милиарда долара годишно до 2030 г., при това през  2025 г. се очаква преработка на пластмасови отпадъци от 1 милион тона.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща