Saudi Aramco e прекратила преговорите с „Новатек“ за участие в „Арктик СПГ-2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
813
article picture alt description

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco прекрати продължаващите повече от половин година преговори за участие в проекта на „Новатек“ - „Арктик СПГ-2“, съобщава руският вестник „Ведомости“, позовавайки се на източници, близки до страните от потенциалната сделка.

„Сделка повече няма, тъй като „Новатек“ е дал (дял) на Китай“, обяснява единият от източниците на изданието. Освен това условията по сделката, както и потенциалните рискове от санкции не са устройвали Саудитска Арабия, добавя другият източник. Страните от потенциалната сделка не коментират хода на преговорите.


За възможно участие на Saudi Aramco в проекта съобщи още през октомври 2017 г. Financial Times , позовавайки се на министъра на енергетиката на Русия Алаксандър Новак. През есента на 2018 г. шефът на руския фонд за инвестиции Кирил Дмитриев каза, че Saudi Aramco е готова да вложи в проекта около 5 млрд. долара, а министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих определи възможността за такива инвестиции като „близки за постигане“, напомня изданието. Изхождайки от сумата на сделката с Total това е равно на малко под 20 % в проекта. По-късно ал-Фалих съобщи, че компанията претендира за 30 % в проекта.


„Арктик СПГ-2“ ще стане вторият завод на „Новатек“ за производство на големи количества втечнен природен газ (LNG). В „Арктик СПГ-2“ сега участват „Новатек“ с 90 % и френската Total с 10 %. В края на април „Новатек“ подписа с китайските CNOOC и CNODC обвързващи споразумение за влизането на компанията в проекта с дял от по 10 %  всяка. Председателят и основен собственик на „Новатек“ Леонид Михелсон каза, че компанията планира да продаде на чуждестранни партньори общо не повече от 40 % от „Арктик СПГ-2“.

Saudi Aramco от своя страна съобщи на 22 май, че е постигнала споразумение с американската Sempra LNG по условията за 20-годишен договор за покупката на 5 млн. тона LNG годишно от първата фаза на проекта Port Arthur LNG и иска да купи 25 % в него.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща