Rolls-Royce смята да привлече инвестиции от 423 млн. долара за строителство на мини АЕЦ

Енергетика / Свят
3E news
636
article picture alt description

Британският консорциум начело с Rolls-Royce е започнал преговори с инвеститори с цел привличане на 300 млн. лири (423 млн. долара) на първоначален етап за осъществяване на проект за изграждане на 16 малки модулни реактори през 2050 година, става ясно от съобщение на компанията. Консорциумът смята да представи този проект за разглеждане от регулаторните органи на Обединеното кралство до края на тази година.

Очаква се, че след три десетилетия в различните региони на Великобритания, където ще се изградят мини АЕЦ ще бъдат създадени 40 хил. работни места.

Първият от подобните реактори от ново поколение се планира да бъде построен през 2029 година. Стойността му се оценява на сумата от 2,2 млрд. лири (над 2,8 млрд. долара), а след започване на производството сумата на разходите за всеки малък модулен реактор ще спадне до 1,8 млрд. лири. 

От съобщението на компанията става ясно също така, че дизайнът е коригиран и подобрен. Оптимизирани са конфигурацията, както и критериите за ефективност на цялата мини АЕЦ, което е довело до увеличаване на очакваната мощност без допълнителни разходи от 440 до 470 MW.

Предвижда се 80 % от компонентите за малките модулни реактори да се произвеждат в заводи във Великобритания, а след това да се доставят до площадките за сглобяване.

Според прогнозите на експерти, срокът за експлоатация на мини АЕЦ е около 60 години.

Британските управляващи по-рано подкрепиха плановете за създаване на консорциум за мини АЕЦ и възможността за заделяне за осъществяването на такъв проект на сумата от 2 млрд. лири (2,59 млрд. долара).

Подкрепата на ядрените технологии от четвърто поколение стана част от плана от 10 точки за осъществяване на зелена промишлена революция, обявен през миналата година от премиера на Великобритания Борис Джонсън.

Освен държавната подкрепа, в началния етап на проекта, консорциумът ще се стреми да привлече не по-малко от 2 млрд. лири от частни инвеститори и капиталовите пазари. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща