Repsol е придобила 40 процента от дела на американската Hecate Energy, разработчик на ВЕИ проекти

Енергетика / Свят
3E news
541
article picture alt description

Испанският нефтогазов концерн Repsol  съобщава за придобиването на 40 % от компанията Hecate Energy, американски разработчик на проекти в областта на фотоволтаичната слънчева енергетика и системите за съхранение на енергия.

Сделката е първата по рода си за Repsol за излизане на пазара на възобновяеми енергийни източници в САЩ. Проектите на Hecate Energy са на различни етапи, но най-общо за 40 ГВт и визират както ВЕИ мощности така и системи за съхранение на енергия. От тях 16,8 ГВт са за слънчеви електроцентрали в различен етап на разработка, а 4,3 ГВт в системи за съхранение на енергия.

Пазарът на възобновяеми енергийни източници в САЩ е сред най-големите, а е и най-привлекателен и най-бързо растящ в света. Hecate Energy е с привилегировано положение в страната, а ръководният екип е с голям опит и с успешна реализация на разработките, а също и по отношение на комерсиализацията на проектите, твърдят от Repsol. Портфейлът от слънчеви централи е един от най-големите в САЩ и е географски диверсифициран. Повечето от активите на Hecate Energy са разположени на територията на електроенергийните пазари на ERCOT, WECC и PJM, които според прогнозите през следващото десетилетие ще нараснат значително в резултат на стремежа за намаляване на въглеродните емисии.

В края на 2019 г. Repsol се ангажира с постигане на нулев баланс на емисиите си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща