Qatargas достави първия Q-Flex LNG товар до гръцкия терминал Ревитуса

Икономика / България
Георги Велев
276
article picture alt description

Qatargas Operating Company Limited (Qatargas) безопасно и успешно достави първия товар от LNG с кораба Q-Flex до гръцкия терминал за втечнен природен газ Revithoussa. Това е за първи път, след като корабът за втечнен природен газ Q-Flex беше реконструиран в края на миналата година, информира http://www.bunkerportsnews.com/. Товарът, който е бил натоварен на терминала Ras Laffan в Катар на 3 юли 2019 г., пристигна на 20 юли 2019 г. в терминал Revithoussa на борда на кораба Q-Flex "Al Gharrafa".

Товарът Q-Flex е част от поредната мултипортова доставка, изпълнена от Qatargas. Тя е реализирана в сътрудничество с европейската компания за комунални услуги ENGIE,чиито втори товар ще бъде доставен на терминала за втечнен природен газ в Картахена в Испания в края на месеца.

Khalid bin Khalifa Al Thani, главен изпълнителен директор на Qatargas, заяви: „Тази значителна доставка е приведена в съответствие със стратегията на компанията да продължи увеличаването на нарастващия брой терминали, които нашите Q-Flex и Q-Max кораби могат да доставят. Постижения като това, съчетани с многопортови доставки на плавателни съдове Q-Flex и световната ни репутация на сигурен и надежден доставчик, затвърждават позицията на Qatargas като световна компания за производство на втечнен природен газ във все по-динамичния пазар на LNG.“

Gordon Waters, ръководител за LNG в ENGIE, заяви: „Ние сме много горди, че можем да си сътрудничим тясно с Qatargas и да надграждаме дългогодишните си отношения, като същевременно снабдяваме нашите гръцки и испански контрагенти с конкурентен газ и LNG.” Терминалът за втечнен природен газ Revithoussa е единственият терминал за втечнен природен газ в Гърция и се намира в залива Мегара, западно от Атина. Той е завършен през 1999 г. и се експлоатира от Гръцкия национален оператор на природен газ (DESFA) SA. Терминалът наскоро е значително разширен, което увеличава капацитета му за съхранение до 225 000 кубически метра и също модернизира своето пристанище, за да приема съдове до Q-Flex размер. До този момент Qatargas доставяше товари до Гърция само с по-малки кораби с втечнен природен газ с конвенционален размер. Al Gharrafa е кораб за втечнен природен газ от клас Q-Flex с обща товароносимост 216 000 кубически метра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща