Politico: Шест държави настояват за реформите в процеса на присъединяване към ЕС

Икономика / Свят
3E news
384
article picture alt description

Шест страни от Европейския съюз изпратиха писмо до напускащия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което настояват той да подкрепи предложенията на Франция за преразглеждане на процеса на присъединяване към Общността, изразявайки подкрепа за позицията на Париж, съобщава Politico, цитирано то агенция Фокус. Писмото е подписано от министрите на външните работи и европейските въпроси на Австрия, Чешката република, Полша, Словакия, Италия и Словения.

Писмото бе предшествано от отказа на Европейския съвет да даде „зелена светлина“ за започване на преговорния процес за членството на Северна Македония и Албания в структурите на Общността. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи решението като „историческа грешка“.

Министрите признават недостатъците на процеса на присъединяване такъв, какъвто е днес - нещо, което със сигурност ще бъде приветствано от Франция.
„Вярно е, че настоящият процес на присъединяване на страните от Западните Балкани напредва бавно и донякъде неравномерно. Следователно сме готови да се ангажираме конструктивно в усилията си да подобрим този процес. Ще го направим при разбирането, че... това дава възможност на ЕС да постигне консенсус за започване на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония през март 2020 г.“, се казва в писмото.

Подписалите страни също призоваха Комисията да представи конкретни предложения до януари 2020 г., „за да се повиши ефективността на процеса на присъединяване".
Франция се озова в центъра на спорен дебат по време на срещата на върха на лидерите на Европейския съвет през октомври, след като президентът й Еманюел Макрон блокира предложение за откриване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Общността.

Споменаването на крайния срок от март 2020 г. подчертава, че преразглеждането на процеса на разширяване не може да бъде причина за забавяне на започването на преговори за присъединяване. На срещата през октомври лидерите на ЕС се съгласиха, че „ще се върнат към въпроса за разширяването преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща