OIES прогнозира цена на Brent от 68 долара за барел през 2019 г., Goldman запазва прогнозата си

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
606
article picture alt description

Анализаторите от Goldman Sachs Group Inc. Запазват прогнозата си за ръст на котировката на петрола сорт Brent до 67,5 долара за барел през следващото тримесечие при запазване на заселено търсене и ограничение на добива от страните от ОПЕК+.


Основните производители от ОПЕК+ използват стратегията на шок и отиват отвъд ангажиментите си за ограничение, се казва в прегледа на банката. Проблемите по отношение на доставките се засилват поради рисковете от значителен спад на добива във Венецуела след въвеждането на допълнителни санкции от САЩ срещу венецуелския петролен сектор. Американските производители на петрол също се ориентират към задържане на добива на шистов петрол.


В допълнение експертите от Goldman остават внимателни по отношение на прогнозата на цената през второто полугодие на настоящата година, съобщава агенция Bloomberg.

В същото време Оксфордския институт за изследвания в енергийния сектор (OIES ) прогнозира, че Brent ще поскъпне в сравнение с настоящите нива и средната цена ще е 68 долара за барел през 2019 г. Това ще стане обаче при условие, че страните от ОПЕК+ изпълнят напълно задълженията си за намаляване на производството на петрол. Според тях, петролната политика на Саудитска Арабия ще се определя от „вътрешните фактори и необходимостта от повишаване на доходите“.

Котировките на Brent, които в сряда бяха на ниво и над 63,4 долара за барел, може да се увеличат до 65 долара за барел през април, а през следващите две тримесечия да се търгуват в диапазона от 68 долара за барел, очакват от OIES.
Търговските запаси от петрол в света ще се понижат значително през второто полугодие на тази година на фона на действията на ОПЕК и спада на доставките от Иран и Венецуела. Експертите от института в прогнозата си изхождат от темповете за ръст на световния БВП на ниво от 3,5 %, ръста на добива на шистовия петрол в САЩ с 1,1 млн. барела на ден, понижение на доставките от Венецуела с 400 хил. барела на ден и от Иран – с 500 хил. барела на ден. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща