Nord Stream очаква да завърши дейностите по Северен поток 2 в края на август

Енергетика / Свят
3E news
329
article picture alt description

Nord Stream 2 AG смята да приключи дейностите по полагането на газопровода „Северен поток 2“ в края на август.

„Към настоящия момент работите по газопровода са завършени до 98 %. Предполагаме, че монтажните дейности ще приключат в края на август“, заявява председателят на компанията оператор Матиас Варниг в интервю за вестник Handelsblatt. Той добавя, че компанията отчита рискът от допълнителни санкции от страна на САЩ. „Рискът е голям, не може да го игнорираме“, казва той. 

Вестникът отбелязва, че огласените от немската страна предложения по време на преговорите със САЩ във Вашингтон се възприемат като „конструктивни“, но детайлите от тези преговори са „известни само на тесен кръг от държавни служители“. По данни на изданието, целта на преговорите сега се заключава в това, че в резултат на тях Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън са огласили „принципна договореност“, която трябва да даде възможност за минимизиране на геополитическите последствия от въвеждането в експлоатация на газопровода. 

По данни на немските медии, Вашингтон и Берлин ще могат да разрешават различията във връзка със „Северен поток 2“ чрез компенсации за Украйна в случай, че тя загуби статута си на транзитьор на руски газ след пуска на газопровода. 

Това ще може да става включително и чрез подпомагане на производството и експорт на водородно гориво от Украйна като бъдат разпределени инвестиции за украинската тръбопроводна система. 

Газопроводът „Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща