Junge Welt: Природен газ от Изток или Север? САЩ откриха алтернатива на "Северен поток-2"

Икономика / България
Галина Александрова
278
article picture alt description

Правителството в Атина може и да е ново след изборите на 7 юли, но външната политика, която Гърция следва през последните години, остава без промяна, коментират в редакцията на германския вестник Junge Welt в статия, посветена на развитието на формата "3+1" в Източното Средиземноморие като алтернатива на „Северен поток-2“, предаде Агенция Фокус.

Срещата на министрите на енергетиката на Гърция, Кипър, Израел и САЩ, проведена в Атина в сряда, имаше за цел да допринесе за развитието на проекта за газопровода Eastmed, който да доставя гориво от богатите находища в Източното Средиземноморие през Кипър и Гърция към Италия. Новото гръцко правителство потвърждава сближаването си с Израел и предлага на Вашингтон възможността да представи алтернатива на горещо оспорвания газопровод „Северен поток-2" през Балтийско море.

Миналата седмица комисията по външни отношения на Сената на САЩ прие законопроект, който ще държи САЩ отговорен за „Защита на европейската енергийна сигурност“. Ключовият въпрос е заплахата от санкции срещу компании от Европа, които полагат тръби за газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Така правителството на САЩ няма да може просто да забрани вноса на газ от Русия, без да осигури жизнеспособна алтернатива, поне в бъдеще. Вносът на втечнен природен газ от САЩ през планираните терминали във Вилхелмсхафен и Брунсбютел трябваше да осигури тази алтернатива, въпреки че е доказано, че той е много по-скъп от природното гориво, доставяно по газопровода. Eastmed предлага точно тази алтернатива - но едва след 2025 г.

На първата конференция присъстваха гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис, както и неговите колеги от Кипър и Израел Йоргиос Лакотрипис и Ювал Щайниц. Поканен беше и Франсис Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, който проведе отделна среща с Хацидакис преди конференцията.

Според гръцкия всекидневник Kathimerini конференцията е „послание към Турция“ за незабавно прекратяване на „незаконните сондажи за газ“ край бреговете на Кипър. Вероятно съобщението не е пристигнало. Едновременно с конференцията Анкара продължи с провокативната си тактика и изпрати трети турски изследователски кораб край бреговете на Кипър. „Явуз", придружен от турски военни кораби, вече достигна на дълбочина 710 метра в проучванията си, съобщиха в сряда държавната информационна агенция Anadolu и CNN Türk.

Турция има край Кипър още два кораба.
Остава да разберем дали Вашингтон ще отговори на заплахата на Анкара. С конкуренцията от Eastmed, САЩ вече планират да приложат санкции срещу участващите в „Северен поток-2“. Те са насочени по-специално към операторите на корабите, които полагат тръбите в Балтийско море. Може да бъде наложена забрана за влизане в САЩ на техните мениджъри и основни акционери, а активите им в страната може да бъдат замразени. Корпорациите, участващи в проекта, може до голяма степен да бъдат изключени от американските финансови пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща