Japan Times: Русия пусна на вода първия от трите атомни ледоразбивача

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
900
article picture alt description

В събота, 25 май, Русия пусна на вода атомен ледоразбивач. Събитието е  част от амбициозната програма за обновяване и увеличаване на флотът от ледоразбивачи, което е насочено към разширяване на възможностите на Русия в използването на търговския потенциал на Арктика.

Ледоразбивачът „Урал“, който бе спуснат на вода на Балтийския завод в Санкт Петербург е един от трите кораба, които при завършване на строителството ще са най-големите и мощни ледоразбивачи в света.

Русия строи нова инфраструктура и модернизира пристанищата си, за да се подготви за увеличаване на стокооборота по Северния морски път, който с времето, според някои прогнози  ще стане подходящ за корабоплаване по всяко време на годината.

Очаква се ледоразбивачът „Урал“ да бъде издаден от руската държавна корпорация „Росатом“ през 2022 година, когато на вода ще бъдат пуснати два други ледоразбивача от тази серия - „Арктика“ и „Сибир“.

„Урал“, заедно с посочените други два ледоразбивача ще заеме централно място в стратегическият ни проект за отваряне на Северния морски път през цялата година“, каза председателят на „Росатом“ Алексей Лихачов.

През април президентът на Русия Владимир Путин заяви, че  страната ускорява работата си по строителството на ледоразбивачи, за да увеличи съществено обемът на товарооборота през Северния морски път.

Тази кампания е част от плановете за засилване на позициите на Москва в Арктика, където тя си съперничи в борбата за господство с традиционните си конкуренти – Канада, САЩ и Норвегия, а също така и с новият играч в тази надпревара – Китай.

По думите на Путин, през 2035 година на разположение на руския Арктически флот ще има поне 13 такива тежки ледоразбивача, девет, от които ще са атомни.

Запасите от петрол и газ в Арктика, според оценката на Геоложката администрация на САЩ са равни на 412 млрд. барела петрол, което е около 22 % от непроучените запаси от петрол и газ.
Москва се надява, че Северният морски път, който води от Мурманск до Беринговия пролив в близост до Аляска ще е популярен, тъй като той ще даде възможност за съществено намаляване ан сроковете за доставка на товари от Азия за Европа.

Ледоразбивачът „Урал“, екипажът, на който е 75 души ще може да разбива лед с дебелина от около 3 метра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща