IRENA: 11 млн. души в света работят в сектора на ВЕИ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
604
article picture alt description

Международната агенция за възобновяема енергетика (IRENA) публикува поредният си доклад „Възобновяема енергетика и работни места: годишен преглед 2019“( Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2019).  Данните в документа сочат, че в сектора на ВЕИ в световен мащаб към края на 2018 г. са били заети 11 млн. души. През 2017 г. техният брой е бил 10,5 млн. души. При това, без да се вземат данните от сектора на хидроенергетиката.

Фотоволтаичната слънчева енергетика за трета поредна година е най-големият работодател сред всички ВЕИ – 3,6 млн. души, но трябва да се отбележи, че 61 % от тези работни меса са съсредоточени в Китай.

Биоенергетиката, включва течни биогорива, твърда биомаса и биогаз исторически е най-големият сектор и сега се нарежда на второ място по брой на хора, работещи в него.

Вятърната енергетика осигурява работа за 1,2 млн. души. Основният принос е на континенталната вятърна енергетика, но вече набира сила и офшорната. И тук водеща с 44 % от заетостта във вятърната енергетика е Китай, следван от Германия и САЩ.

Хидроенергетиката разполага с най-големи установени мощности сред всички възобновяеми източници на енергия, но към настоящия момент се развива много бавно. В този сектор работят 1,2 млн. души, като три четвърти от тях се занимават с експлоатация и техническо обслужване. 

Докладъта на IRENA : https://irena.org/-/media/Files/IRENA/Agency/Publication/2019/Jun/IRENA_RE_Jobs_2019-report.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща