IRENA: ВЕИ ще осигуряват две трети от световните нужди от електроенергия през 2050 г.

Енергетика / Свят
3E news
2690
article picture alt description

Електричеството може да осигури около половината от потреблението на енергия в света през 2050 г. В момента то осигурява около 20% от нужната енергия, е записано в изданието за 2019 г. на Глобалната енергийна трансформация: Пътна карта до 2050 г., публикувана от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Сценарият, очертан от експертите в доклада се основава на настоящите и планираните енергийни политики и очертава агресивен, но технически и икономически осъществим маршрут за ускорено приемане на възобновяема енергия в следващите десетилетия.

Той предвижда увеличаването на електроенергията да се дължи основно на създаването на повече от 1 милиард електрически превозни средства и използването на електричество за отопление и охлаждане, както и появата на зелен водород, захранван от възобновяема електроенергия.

Очаква се възобновяемите енергийни източници да бъдат основен двигател за електрификацията и с чистата си енергия да осигуряват две трети от световните нужди до 2050 г.

Според сценария на IRENA, който предвижда чиста енергия да достигне глобален инсталиран капацитет от 20 TW до 2050 г., слънчевата енергия и вятърът се прогнозират да вземат лъвския дял от този капацитет, съответно с общо 8.5 и 6 TW мощност. Този капацитет за възобновяема енергия би бил отговорен за около 86% от потреблението на електроенергия в света. От него 60 на сто от енергията ще идва от слънцето и вятъра. В същото време брутното потребление на електроенергия се очаква да се увеличи повече от два пъти в следващите три десетилетия.

Очаква се общото годишно производство на енергия от възобновяеми източници да нарасне от 7000 TWh днес до 47 056 TWh през 2050 г., се отбелязва в доклада, цитиран от pv-magazine.

„Преходът към все по-електрифицирани форми на транспорт и топлина, в комбинация с увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, може да доведе до около 60% от свързаните с енергията намаления на вредни емисии, необходими за поставяне на света по пътя към изпълнение на Парижкото споразумение.“ обясняват експертите на IRENA.

„Когато тези мерки се комбинират с прякото използване на възобновяема енергия, делът на намаляването на емисиите от всички тези източници достига 75% от общите необходими намаления.“

Авторите на доклада казват, че свързаните с енергията въглеродни емисии ще достигнат своя връх през следващата година, добавяйки: „До 2050 г. емисиите, свързани с енергията, трябва да намалят с 70% в сравнение с днешните нива. От проучването става ясно още, че инвестициите в глобалната енергийна сфера трябва да достигнат 110 трилиона долара за периода до 2050 г.. Това представлява около 2% от световния БВП.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща