IRENA: Броят на заетите в сектора на ВЕИ в света е достигнал 11,15 млн. души

Енергетика / Свят
3E news
1611
article picture alt description

Заетите в сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в света към края на 2019 г. е достигнал 11,5 млн. души и е с 500 хил. повече от 2018 г. Това се казва в новия доклад на  Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA). „Възобновяема енергетик и работни места – годишен преглед 2020“.

В статистиката е включена не само електрическата и топлинна енергетика, но и секторът на течните биогорива.

Без да се смята хидроенергетиката, заетостта в секторите на ВЕИ съставлява 9,5 млн. (+500 хил.).

38 % от работните места в секторите на ВЕИ са концентрирани в Китай. Страната е не само световен лидер по инсталирани мощности на слънчевата и вятърната енергетика, но и най-големият производител на оборудване за слънчевата и вятърна енергетика (слънчеви модули, елементи, силициеви пластини и др.).

Най-голям работодател в света традиционно е слънчевата фотоволтаична енергетика с 3,8 млн. заети (33 %). На десетте страни лидери се падат 87 % от работните места в този сектор в света, а на Китай – 59 %.

В световната вятърна енергетика са заети 1,2 млн. души. Делът на Китай в този сектор достига 44 %, а след него се нараждат Германия, САЩ, Индия и Великобритания.

Очевидно е, че наземната вятърна енергетика доминира, но постепенно расте дела на офшорния сегмент. Преди десет години морски вятърни електроцентрали е имало в 10 страни. Днес те вече са 18.

Традиционният сектор на възобновяемите източници на енергия – хидроенергетиката расте бавно, а броят на заетите в сравнение с 2018 година леко е намалял, става ясно още от обзора на IRENA. В доклада се отбелязва също, че дела на жените от общия брой на работещите в сектора на ВЕИ в света през 2019 г. е бил от порядъка на 32 %.

Пълният доклад на IRENA: https://www.irena.org/publications/2020/Sep/Renewable-Energy-and-Jobs-Annual-Review-2020

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща