IHS Markit прогнозира рекорден спад на търсенето на петрол

Енергетика / Свят
3E news
462
article picture alt description

Спадът на търсенето на петрол в света през първото тримесечие може да стане рекордно в историята и да надхвърли нивото на понижение, регистрирано по време на глобалната финансова криза, прогнозира IHS Markit. “Безпрецедентното спиране на заводите в Китай и бързото разпространение на коронавируса COVID-19 извън страната ще доведат до спад на търсенето с 3,8 млн. барела на ден в сравнение с нивото от миналата година“, смятат анализаторите от консултантската компания.

„Това е внезапен и мълниеносен шок по отношение на търсенето, а мащабите на спад са безпрецедентни“, отбелязват в съобщение от IHS Markit, цитирано то агенция Bloomberg.

Най-големият спад в търсенето се случи през януари-март 2009 година, когато рухна с 3,6 млн. барела на ден.

Анализаторите от Australia & New Zealand Banking Group очакват спадът в търсенето да е от порядъка на 1,6 млн. барела на ден през първото полугодие заради епидемията, предизвикана от коронавируса. Според тях, ръстът ще се възстанови през второто полугодие, но няма да е достатъчно силен, за да може да покрие загубите от първите шест месеца. В резултат, като цяло през 2020 година те очакват спад от 300 хил.барела на ден.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) в средата на февруари понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г. до 825 хил. барела на ден заради разпространението на коронавируса. Това означава, че глобалното потребление, според очакванията през тази година ще е 101 млн. барела на ден в сравнение със 100,1 млн. барела на ден през 2019 г.

МАЕ предполага, че коронавирусът ще ограничи световното търсене на петрол с 1,1 млн. барела на ден през първото тримесечие и с 345 хил. барела на ден през второто тримесечие. 

Междувременно Конференцията за търговия и развитие на ООН оповести, че икономическите загуби от коронавируса са в размер на 50 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща