IHS Markit: 181 ГВт нови слънчеви мощности ще бъдат инсталирани в света през тази година

Енергетика / Свят
3E news
1963
article picture alt description

Слънчеви мощности от порядъка на 181 ГВт ще се появят в света през тази година. Това обяви компанията IHS Markit, подобрявайки  значително прогнозата си за развитие на сектора през 2021 г. За сравнение предишната прогноза на компанията от края на 2020 г. бе за 158 ГВт.

Развитието на сектора навлиза в нова фаза, сочи анализът на компанията.

Очаква се при слънчевите фотоволтаични инсталации да бъде отчетен годишен ръст от  27% през 2021 г. предвид силното търсене, въпреки скока на цените на модулите, дългите срокове за изпълнение и нарастващите разходи за транспортиране, се казва  още в  новия доклад на компанията за анализи IHS Markit.  Това се случва в момент, когато веригата за доставка на слънчева енергия преминава в нова фаза, при която акцентът се пренася  върху трите критични фактора - рентабилност, технологично лидерство и консолидация.

„Засилващата се консолидация в сектора на производството – около 72 % от модулите са произведени от 10 от водещите компании през 2020 г., според анализа на IHS Markit, освен високите производствени фактори и натиска на инвеститорите за подобряване на рентабилността ще бъдат основните фактори за поддържане на стабилността на цените на модулите през тази година“.

Според мениджъра на компанията Josefin Berg до първата половина на тази година наличното производство на модули в света вече е разпродадено и на този етап няма фактори, които да окажат влияние върху промяна на очакването за добавяне на нови слънчеви мощности от 181 ГВт през 2021 г.

Очакването е, че Китй ще надхвърли мощността 60 ГВт фотоволтаични мощности през тази година. За американския пазар очакването за инсталиране на 27 ГВт. Много висок ръст – от 12 ГВт се очаква в Индия, което в частност ще се дължи на големия брой изостанали проекти през миналата година и продължаване на политиката за отпадане на митата при внос.

По отношение на Европа очакването е за завършване на голям брой тръжни процедури. Въпреки това, поради по-ниска от очакваната възвръщаемост, не всички проекти, планирани за инсталиране през 2021 г., ще продължат, отбелязват анализаторите от компанията.

От  IHS Markit очакват, че цените на слънчевите модули през тази година ще останат по-високи в сравнение с по-ниските стойности отчетени през  2020 г. Това е заради  повишенията, отчетени при медта, стоманата и полисилиция.  В същото време се очаква понижение на други суровини, използвани при изработката на слънчевите модули. 

Още по темата: WoodMackenziе: Близо 1000 ГВт вятърни електроцентрали ще бъдат построени в света през следващите 10 години

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща