Hellenic Petroleum придобива проект за слънчева електроцентрала за 204 MW от германската juwi Holding AG

Енергетика / Свят
3E news
1954
article picture alt description

Гръцката нефтогазова компания Hellenic Petroleum стартира инвестиции в слънчеви мощности. В частност става въпрос за придобиването на проект за фотоволтаична централа с мощност 204 MW от германския разработчик на проекта juwi Holding AG, който остава отговорен за строителството.

На този етап не се споменават финансовите параметри на сделката, но по думите на цитираният от местните медии главен изпълнителен директор e Andreas Siamisis става въпрос за инвестиция от 130 милиона евро. Juwi Hellas SA е постигнал ефективната продажна цена от 56,72 EUR за MWh спрямо 57,3 EUR според условията на търга през април. Отбелязва се също така, че постигнатата цена е под нивото на референтната, което означава, че потребителите няма да субсидират произвежданата електроенергия от слънчевата централа в Kozani. Вътрешната добавена стойност на проекта се оценява на 40 %, а освен това той може да бъде полезен особено ако се изгради и съоръжение за съхранение на електроенергия, както и да се намерят други иновативни решения. Компанията, частично контролирана от правителството, е известна и с гръцката си абревиатура ELPE.

Преминаването на Hellenic Petroleum към зелена енергия е в съответствие с целите на гръцкото правителство и в отговор на плана за справедлив преход от въглища към зелена енергия, според министъра на околната среда и енергетиката Kostas Hadzidakis.

Държавната комунална компания Public Power Corp. (PPC) има за задача да закрие големите мини за въглища и въглищните топлоцентрали в района. За сметка на това се планира инсталиране на слънчеви мощности на тези места от порядъка на 2 GW. Това, според местни медии би бил един от най-големите проекти в световен мащаб. В тази връзка се съобщава, че през пролетта ще стартират конкурсите за 230 MW.

Гръцката Hellenic Petroleum има намерение да намали общия въглероден отпечатък с 50% до 2030 г. По отношение на емисиите – намалението е с 25 % от

Електроцентралата в Kozani е проектирана за годишна мощност от 300 GWh, според изпълнителният директор Siamisis. Очаква се при изграждането й бъдат създадени 350 работни места. Произведената електроенергия съответства на потреблението на 75 000 домакинства, а технологията спестява 300 000 тона емисии на въглероден диоксид годишно, по думите му.

ELPE има намерение за постигане 600 MW ВЕИ мощности до 2025 г. Тя основа Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources SA или Helpe Renewables през 2006 г.

MVV Energie AG - MVV Energy притежава мажоритарен дял от juwi Holding AG.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща