Google преустановява предоставянето на услуги и техническа подкрепа на Huawei

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
411
article picture alt description

Компанията Google преустановява предоставянето на услуги и техническа поддръжка на китайската Huawei, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници. През миналата седмица САЩ взе решение  Huawei да влезе в списъка на компаниите, доставките за които САЩ може да осъществяват само на базата на специални лицензии.
Huawei, която е втората по мащаб компания в света производител на смартфони, използва за тях операционната система Android от Google. През миналата година компанията е доставила на пазара 200 млн. смартфони.
На практика сега Huawei няма повече да може да ползва Android.  Google ще продължи да осигурява услугите на Play Store за притежателите на смартфони на Huawei. Говорител на компанията казва, че тя ще се съобрази с издадената заповед от властите, като преглежда и анализира нейните последствия.
Но докато потребителите ще продължат да ползват услугите и защитите на Google Play, Huawei вече няма да получава достъп до новите версии на Android, за да ги използва в телефоните си. Новите модели също няма да имат достъп до Google Play и останалите приложения на Google.
Huawei ще може да използва публичната, отворена версия на Android, която е достъпна за модификации, но няма достъп до услугите и функциите на Google. На теория Huawei ще може да използва тази версия на Android, за да си направи своя операционна система, която да предлага в устройствата си и тя ще е много сходна с досегашната, коментират други издания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща