General Electric продължава работа по атомни проекти в Румъния и Турция

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
793
article picture alt description

GE Steam Power ще продължи да предоставя пълно обслужване на двата турбинни острова на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния в съответствие с неотдавна подписаното многогодишно споразумение с румънската компания Nuclearelectrica (SNN) на стойност 120 млн. долара.

 

Междувременно в центъра за развитие на General Electric (GE) в Белфор започна производството на първата парна турбина Arabelle за турската АЕЦ „Аккую“, съобщава world-nuclear-news.org.

GE Steam Power доставя четири турбогенератора за първата АЕЦ в Турция по договор с AAEM от 2007 г. ААЕМ е консорциум между руската „Атоменергомаш“, подразделение на „Росатом“ и GE.

 

Строителството на първия от четирите реактора ВВЕР-1200 започна през 2018 г., като Русия осигурява финансирането, експлоатацията и управлението на централата. „Атомстройекспорт“ е основният изпълнител на изграждане на съоръжението. Очаква се АЕЦ „Аккую“ 1 да влезе в експлоатация през 2023 г., а останалите три енергоблока - след 2025 г.

Според условията на споразумението между GE Steam Power и Nuclearelectrica, двете парни турбини и генератора в румънската АЕЦ „Черна вода“ ще бъдат предмет на обслужване и поддръжка до 2027 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща