GE ще намали дела си в Baker Hughes

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
231
article picture alt description

Американският промишлен конгломерат General Electric Co. (GE) смята да продаде акции в Baker Hughes (BHGE) за около 3 млрд. долара, което ще доведе до намаляване на дела на GE в компанията за услуги в сектора под 50 %.


GE подготвя вторично емитиране на 105 млн. обикновени акции от клас „А“ BHGE и може да продаде още 15,75 млн. акции в рамките на опциите за допълнително емитиране, става ясно от съобщение на компанията. При това самата BHGE няма да продава акции и няма да получи постъпления от емитирането на книжата.


BHGE ще изкупи също така ще изкупи от GE собствени акции от клас „В“ за 250 млн. долара.


Топмениджърите на GE неведнъж са заявявали за намерението за намаляване на дела в BHGE, получен в резултат на сливането на нефтогазовите отдели на GE с Baker Hughes през 2017 г. В резултат на сделката GE стана собственик на 62,5 % от акциите на BHGE.


През миналата година GE продаде акции на компанията за сумата от 4 млрд. долара, което намали дела й в BHGE до 50,2 %. В резултат на подготвеното емитиране „GE и дъщерните компании ще престанат да държат над 50 % от акциите  на BHGE”, се казва в прессъобщението на компанията. След емитирането на 105 млн. акции BHGE от клас „А“ и продажбата на акции от клас $L$ за 250 млн. долара, дела на GE в компанията ще падне под 40 %, пише от своя страна The Wall Street Journal.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща