Foratom: Атомната енергия е екологично, икономически и социално устойчива

Енергетика / Свят
Георги Велев
800
article picture alt description

Атомната енергетика може да помогне на ЕС да достигне устойчиво и нисковъглеродно бъдеще, като в същото време доставя надеждна и достъпна електроенергия. Това се казва в доклад на индустриалната група Foratom, чието седалище е в Брюксел. Докладът подчертава три основни предимства на атомната енергия: устойчивост по отношение на околната среда, енергийна независимост и икономически ползи.

От Foratom заявиха, че ролята на атомната енергия за постигането на устойчиво и нисковъглеродно европейско бъдеще се потвърждава от документа на Европейската комисия „Чиста планета за всички“, в който е очертан план за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г.

В стратегията Комисията изтъква, че заедно с енергията от възобновяеми енергийни източници, атомната енергия ще бъде гръбнакът на европейската енергийна система без въглерод. „Признанието на Европейската комисия, че атомната енергия е важна част за нисковълглеродното бъдеще на Европа, е стъпка в правилната посока“, каза генералният директор на Foratom Ив Десбизайе.

„Важно е да знаем, че атомната енергетика е не само способна да намали въглеродните емисии, но има и много други качества като сигурност на енергийните доставки и е екологично, икономически и социално устойчива“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща