FIFA: Световното първенство по футбол в Катар ще бъде въглеродно неутрално

Енергетика / Свят
3E news
1997
article picture alt description

Международната футболна асоциация FIFA има за цел да постигне въглероден неутралитет на следващото Световно първенство, домакин на Катар през 2022 г., въпреки многобройните предизвикателства пред околната среда, свързани с мястото на събитието. Това става ясно от наскоро публикуваната стратегия за устойчивост на организацията, информир Euractiv.

ФИФА иска да „постави критерий за управление на околната среда“ по време на следващото Световно първенство по футбол „Чрез прилагане на водещи устойчиви стандарти за сгради, практики за управление на отпадъците и водата и решения за намаляване на вредните емисии“.

Целта на организаторите е „да постигнат въглероден неутралитет преди началото на турнира и да стимулират събитието, за да оставят своите виждания за опазване на климата за Катар и региона“, твърдят от FIFA. Международната футболна организация „подчерта своя ангажимент за организиране на въглеродно неутрален и устойчив световен шампионат на FIFA в Катар“, каза Федерико Аддиечи, ръководител  „Устойчивост и разнообразие“ във FIFA.

През януари ФИФА разработи стратегията си, очертавайки 22 цели, свързани с устойчивото развитие. Те се основават на проектиране, изграждане и експлоатация на съоръженията по устойчив начин, за да се намалят или компенсират замърсяващите емисии в резултат на събитието. Стратегията също така цели намаляване и по-добро управление на отпадъците, както и ограничаване на използването на вода.

От строителството до управлението

За да бъде домакин на Световната купа, Катар ще трябва да изгради или обнови поне осем стадиона, плюс тренировъчни площадки и временна инфраструктура. Всичко това има важен въглероден отпечатък и същото важи и за действията по време на Световното първенство. Но ФИФА поиска стадионите да бъдат „проектирани и изградени в съответствие със стандартите за устойчиво строителство“, за да се намали отрицателното екологично въздействие. Това включва приоритизиране на използването на рециклирани и рециклируеми материали и намаляване на въглеродните емисии до възможно най-ниското им ниво.

Футболната организация ще оцени въздействието върху околната среда на стадионите въз основа на Глобалната система за оценка на устойчивостта (GSAS), базирана на резултати система за сертифициране на зелени сгради, разработена и използвана от страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив. GSAS разглежда градската свързаност, площадките, енергията, водата, материалите, закрита среда, културна и икономическа стойност, както и управление на процесите, в случая преди и по време на Световното първенство.

Според ФИФА всички стадиони, които ще бъдат домакини на Световната купа, са "на път", за да се класират за сертификата, докато стадиони "Халифа Интернешънъл" и "Ал Януб" вече са постигнали критериите през 2017 г. и 2019 г. Очаква се тези стадиони да покажат икономия на енергия до 47% и икономия на вода около 44%, твърдят от организацията.

Предстоящи предизвикателства

Както всяко друго голямо събитие, организацията на Световната купа е важен източник на въглеродни емисии, от транспорт, включително и до производството на енергия и храна. Изборът на Катар за домакин на събитието обаче създава особени предизвикателства за околната среда, започвайки от отдалеченото място, което прави летенето единственият вариант за транспорт за повечето от футболните отбори. Производството на енергия в Катар, базирано на изкопаеми горива, представлява още едно огромно предизвикателство за FIFA да постигне въглерод-неутрален турнир.

Освен това Катар изостава по отношение на управлението на отпадъците. Например, процентът на рециклиране на страната достига само 10% в сравнение с 55% в ЕС. FIFA предпочита да погледне на светлата страна, казвайки, че Световната купа ще бъде „катализатор за насърчаване на разработването и приемането на решения за управление на отпадъците и рециклирането“ в Катар.

Но стратегията им едва ли е насочена към подобряване на системата за управление на отпадъците в страната. По-скоро повишаването на осведомеността и намаляването на отпадъците изглежда са целите.

Намаляване на емисиите

Дълго критикувани поради липсата им на прозрачност, организаторите се ангажираха да осигурят яснота относно действията в областта на климата, като съставят инвентаризация на емисиите на парникови газове при подготовката на турнира, етапите и дейностите след събития, включително намаляване и компенсиране на емисиите. FIFA иска да сведе до минимум въглеродния отпечатък на турнира, като насърчава използването на възобновяема енергия и енергийно ефективно оборудване. Организацията възнамерява да иска да насърчи използването на обществен транспорт, който ще бъде допълнително развит преди събитието и ще разгърне парк от превозни средства с ниски емисии, за да помогне на хората да се движат по време на турнира. Това също ще помогне за намаляване на замърсяването на въздуха, което е сериозно предизвикателство за Катар, който обеща да подобри ситуацията до 2022 г.

По време на турнира съоръженията ще бъдат заобиколени от зелени площи за подобряване на качеството на въздуха.  Организаторите искат да повишат осведомеността на обществото как да намалят или компенсират емисиите си. Отделно FIFA заяви, че ще прилага собствена програма за компенсиране на останалите емисии.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща