Eurelectric поиска създаването на Европейска стратегия за електрификация

Енергетика / Свят
Георги Велев
758
article picture alt description

Електрификацията е най-важният фактор за декарбонизация и най-голямата възможност за това десетилетие. Изменението на климата постави труден краен срок за трансформация и ние приветстваме настоящата цел на Европейската комисия за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. Това е записано в позиция на Съюз на електроенергийната индустрия – Eurelectric, който бе представен вчера. Установяването на ясни цели за декарбонизация до 2030 г. е от основно значение за определяне на траекторията за бъдещето. Но спешно е необходима „Стратегия за електрификация“, за да се направят промените в необходимия мащаб.

Тъй като ЕС разработва пакета „Подходящ за 55“, електричеството и многобройните му употреби и предимства трябва да бъдат приоритет. Енергийният сектор ще има нова роля за крайните потребители - електрическите компании ще предоставят нисковъглеродни решения, независимо дали това е за транспорт, отопление, промишлени процеси или за потребителите в домовете им.

Една стратегия за електрификация би предложила дори повече от декарбонизация. Това би увеличило енергийната сигурност, с по-малка нужда от внос на енергия и ползи за здравето, заедно с намаляването на използването на изкопаеми горива.

Това би насърчило нови възможности за работната сила. Навигацията в енергийния преход ще изисква от електрическите компании да разработят експерти, които искат да използват своите цифрови умения за решаване на сложните предизвикателства, които предстоят, и да окажат положително въздействие върху околната среда. Десетилетие на ускорена електрификация ще създаде работна сила с нови умения и нови възможности.

Това също би спомогнало за насърчаване на нова индустрия на водород от електролиза, която предлага нови пътища за непряко електрифициране на трудно декарбонизиращите сектори на икономиката.

Намираме се в критична точка на прелом в енергийния преход, където общественото търсене на климатични действия е безпрецедентно.В същото време потребителите, предприятията и правителствата искат надеждно и достъпно снабдяване с електричество. Дори и още.

Битовите потребители желаят все повече от доставчиците на услуги, което отразява техните ценности и начин на живот, и това включва електрическа мобилност. По този начин ще се промени играта през това десетилетие. Наложително е да се възприеме пълната гама от опции за електрическа технология и тези възможности да станат промишлено достъпни.

В този момент на прехода истинското предизвикателство за иновации не е в новите идеи или технологии. Много от решенията вече съществуват - важното е да се осъществят проектите в промишлен мащаб възможно най-бързо и с помощта на по-големите играчи.

Електроенергийните компании ще играят централна роля при развитието на търсенето: производство и доставяне на беземемисионна енергия и услуги, които клиентите искат, и организиране на междуотрасловите екосистеми, които ще осигурят енергийния преход.

Електроенергийните компании ще бъдат изправени пред предизвикателството да се репозиционират и да станат доверен партньор за беземисионните потребители.

Европейските електрически компании имат възможностите и активите да постигнат това. Но стратегическото значение е ключово за успешния, добре координиран преход на чиста енергия. Поради това призоваваме Комисията да продължи напред и да разработи всеобхватна стратегия за електрификация в контекста на дискусиите за проекта „Готови за 55“.

Новата Стратегия за електрификация ще трябва“

- Има всеобхватна цел да максимизира предимствата на електрификацията, особено за секторите с крайна употреба.

- Преодоляване на бариерите пред електрификацията и максимизиране на полезните взаимодействия между политическите инструменти и между различните енергийни сектори.

- Вземете предвид структурата на енергийния сектор: инфраструктурни оператори, производители и търговци на дребно, потребители и гъвкави доставчици.

- Да се увер, че политиките в и след пакета „Готови за 55“ са съвместими с нашите амбиции.

Eurelectric твърдо вярва, че подобна стратегия би била от съществено значение за постигане на максимално рентабилно и навременно внедряване на ефективни електрически решения, задвижвани от чисто и възобновяемо електричество. Поставянето на всеки елемент от правилата в правилна посока е от съществена необходимост.

Но още по-важно е да се направи по цялостен начин - като всеобхватен, стратегически, законодателен подход за ефективно и навременно внедряване.

От сдружението са идентифицирали 5 ключови политически стълба, които трябва да бъдат част от европейската стратегия за електрификация и може да се наложи законодателство, което да осигури необходимата през това десетилетие електрификация.Това са:

- Действия по цялата система, за да направи декарбонизацията по-ефективна: да се даде приоритет на директната електрификация, за да се стимулира декарбонизацията и да се стремим към индиректна електрификация, използвайки водород, където директното електрифициране не е възможно.

- Помощ за крайните потребители да се електрифицират: Рационализиране на политиките за изграждане, за да е ясно и сигурно, че отоплението и охлаждането са съвместими с амбициите в пакета „Готови за 55“ и че са преодолени пречките пред електрификацията. Преразгледайте законодателството в областта на транспорта, за да се дадат точните сигнали на всички сектори как да преминат към електричество. Улесняване на декарбонизацията на промишлеността чрез директна и индиректна електрификация.

- Овластяване на клиентите: Създаване на равни условия за електричество и прекратяване на дискриминационните такси, което възпира преминаването към алтернативи без изкопаеми. Това позволява на клиентите да станат истински двигатели на промяната.

- Подобряване на инфраструктурата: Гарантиране, че сградите имат необходимата инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства и отключване на инвестициите в разпределителните мрежи.

- Модернизиране на енергийната система: Подобряване на процедурите за издаване на разрешителни за нов капацитет, за да се отговори на нарастващото търсене и да се даде възможност за гъвкавост от електрифицираните сектори при оптимизиране на енергийната система.

Организациите, които се възползват от възможността за електрификация през това десетилетие, ще бъдат трансформирани и ще бъдат готови за следващите десетилетия. За да им се дадат инструментите за това, ние вярваме, че пакетът „Готови за 55“ трябва да има стратегия за електрификация в основата си, смятат от Eurelectric.

Това десетилетие е преломен момент. Ако се провалим, целите на Парижкото споразумение ще бъдат окончателно недостижими. Ако успеем, 2020-те ще бъдат бурно, проспериращо, електрическо десетилетие, обясняват своите аргументи от организацията.

Според Eurelectric декарбонизацията на енергийния сектор има множество ползи, които ще се разкрият в пълната си светлина. Например зелените технологии ще допринесат за по-чист въздух, което ще спести 24 млрд. евро разходи за здравеопазване.

Залагането на възобновяеми източници ще намали зависимостта от вноса на природен газ и петрол и ще спести 107 млрд. евро, посочват още от организацията.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща