Eurelectric: Делът на ВЕИ в производството на електроенергия в ЕС ще достигне 60 процента през 2030 г.

Енергетика / Свят
3E news
1883
article picture alt description

Делът на ВЕИ в производството на електроенергия в ЕС ще достигне 60 процента през 2030 г. Това констатира Европейската електроенергийна асоциация Eurelectric в публикувания тези дни „Енергиен барометър“ (Power Barometer). Документът представя наборът от ключовите отраслови индикатори, които отразяват историческото развитие в енергийния сектор и посочва предизвикателствата, възникващи по пътя към постигането на целите за климатична неутрална европейска икономика през 2050 година.

Процесът на декаррбонизация се осъществява с бързи темпове, отбелязват от Eurelectric. Две трети от електроенергията, произведена в Европа през първата половина на настоящата година не съдържа емисии от въглерод. Делът на възобновяемите източници на енергия съставлява 40 % от общия обем на производство, като производството на електроенергия на основата на ТЕЦ-ове на въглища е спаднала с 18 %.

Според данните в „Енергиен барометър“ темпът на намаляване на производството от централите на въглища изпреварва траекторията на европейската дългосрочна стратегия. През 2030 година броят на страните от Европейския съюз, в които няма да има въглищни централи ще достигне 21.

Наблюдава се тенденция за рязък ръст на ВЕИ. През 2010 година на възобновяемите източници на енергия са се падали 20 % от общия обем на произведената в ЕС електроенергия, а през 2019 година техният дял вече е нараснал до 34 %. И тази тенденция ще продължи. Независимо от това дали европейските икономики ще се сблъскат с бързо възстановяване , през 2030 година до 80 % от електроенергията на ЕС може да бъде произведена без използването на изкопаеми горива. Освен това на основата не ВЕИ (включително ВЕЦ) ще се произвежда 60 % от електроенергията.

От Eurelectric, която представлява електроенергийния сектор на Европа се обявяват за електрификация и на другите сектори в крайното потребление на енергия. Още през 2018 година Асоциацията публикува докладът си „Пътища за декарбоизация на европейската икономика“, в който се описват сценариите за електрификация в транспорта, сградния фонд и промишлеността.

От Eurelectric отбелязват, че постигането на нулево ниво на емисиите от въглероден двуокис в ЕС ще зависи все повече от измененията в структурата на енергийно потребление в посочените сектори, преходът им към електроенергия с ниско ниво на въглеродни емисии при едновременно натрупване на потенциала от чиста енергия. В частност, темповете за разгръщане на вятърните и слънчеви мощности трябва да се удвои, за да се постигнат целите на ЕС през 2030 година.

Отбелязва се също така, че ЕС трябва да предприеме стъпки за избягване на недобросъвестната конкуренция и вноса на електроенергия на основата на въглища от трети страни. „Енергиен барометър“ фиксира рязък и внезапен ръст от 3 ТВтч до над 20 ТВтч на електроенергията, внасяна ежегодно извън пределите на ЕС през последните 5 години. Заради не така силните норми в областта на енергетиката и климата, средната интензивност на емисиите от СО2 във внасяната електроенергия до два до три пъти повече, отколкото в електроенергията, произвеждана в Европа.  

Още по темата: https://www.eurelectric.org/power-barometer/

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща