Equinor с нови прогнози за енергетиката до 2050 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
3749
article picture alt description

Енергийният преход е предизвикателство. Това коментира икономистът на норвежката енергийна компания Equinor, която  публикува новото си издание на „Енергийни перспективи“. Това е годишният сборник, в който се разглеждат различните сценарии за световното енергийно развитие до 2050 година.

Както и преди, норвежките експерти залагат на три сценария -   Reform, Rebalance and Rivalry, които се различават съществено един от друг. 
Общото търсене на енергия се очаква да достигне своя връх в различно време при трите сценария. Във всички сценарии се разглежда и темата за електрификацията на енергийната система. 

Според сценария Rivalry (графика 1), в който на политиката за климата не се обръща достатъчно внимание, а следователно и енергийния преход не набира достатъчно сила, потреблението на нефт не спада през целия период на прогнозата. 

Все пак Equinor в сравнение с миналата година понижава очакването си за потреблението на петрол през 2050 г. при всички сценарии, включително и Rivalry.

В същото време прогнозата за ръст на слънчевата и вятърната енергетика е подобрена. Общият дял на слънцето и вятъра в производството на електричество може да се увеличи към 2050 г. до 32 % - 52 % в зависимост от сценария (днес – около 10 %). Това е при условие на значителен ръст на потреблението на електроенергия. 

В докладът си Equinor илюстрира и възможният диапазон на бъдещото развитие на различните сектори в енергетиката като разликата е в широки граници (графика 2).

Оценките за бъдещо потребление на природен газ също са малко понижение в сравнение с доклада от миналата година. При това намаляването на потреблението на природен газ през 2050 г. в сравнение с настоящото ниво се разглежда само в сценария  Rebalance, с който се демонстрира как страните могат да намалят емисиите си до „чиста нула“. 

В доклада през тази година новото е по-широкото разглеждане на водорода като енергоносител и обхвата на потенциалното му използване в бита, но също така и въздействието му върху енергийната система. 

Според сценария Rebalance, потреблението на водород ще се развива постепенно, така че през 2050 г. да достигне до почти 400 млн. тона (графика 3). Освен това от Equinor смятат, че дела на синия водород ще остане висок.

Пълният доклад за 2021 г.: https://www.equinor.com/en/sustainability/energy-perspectives.html

Докладът от 2020 г. : Equinor: Светът може да постигне климатичните си цели чрез балансирано икономическо развитие

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща