Equinor обмисля продажбата на Eagle Ford

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
511
article picture alt description

Equinor ASA обмисля да продаде всички или някои от операциите си в шистите Eagle Ford в САЩ, според експерти, запознати с въпроса, тъй като се фокусира върху други перспективи.

Най-голямата петролна компания в Норвегия проведе разговори с потенциални кандидати за дела си в бизнеса на Eagle Ford, каза един от информаторите, пожелала анонимност, защото въпросът не е публичен. Equinor е отворена да продаде дела си окончателно, но също така обмисля да търси партньори за продажба на части , тъй като намирането на купувач за целия му интерес може да бъде трудно, каза експертът.

Equinor е съсобственик на компанията с Repsol SA, испанска петролна компания.

Представител на Equinor отказа коментар.

Кампанията Equinor, известна преди като Statoil ASA, от 2010 г. активно работи в шистите на Eagle Ford в южната част на Тексас, когато сключва споразумение за $ 1.3 млрд. с Talisman Energy Inc., за да разработи полета там. През 2015 г. Repsol купи Talisman Energy Inc. и наследи партньорството.

Базираната в Stavanger Equinor в края на 2018 г. има права за сондиране в 71 000 нетни акра в Eagle Ford, според данни от годишния й доклад. Equinor е оператор на съвместното предприятие с Repsol и също така притежава по-голямата част от работния интерес, което означава, че контролира сондажа и заплаща по-голямата част от него.

Това не е първият път, когато Equinor обмисля да напусне Eagle Ford, където операторите се отдръпват, защото сондажът може да стане нерентабилен, когато цените на петрола се променят. През 2014 г. Talisman и Equinor обмислят да продадат съвместното си предприятие.

В САЩ, Equinor преследва сделки за площи, богати на природен газ, които да добавят към голямата си позиция в региона на Апалачите, заяви Ал Кук, отговорен за стратегията на компанията.

Правата за сондиране в процъфтяващия басейн Permian в Тексас и Ню Мексико, където други големи петролни компании се разширяват, са „твърде скъпи“, каза той.

 

by Bloomberg|Kiel Porter and Dinesh Nair, 2019

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Център за изследване на Балкански и ченоморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща