E.ON ще инсталира малки слънчеви централи на 145 свои контрагенти в Румъния

Договорите са за общо 13 млн. евро, а доставките на модулите ще бъдат завършени през тази година

Енергетика / Свят
Георги Велев
703
article picture alt description

През последните месеци дъщерно дружество на базираната в Германия E.ON в Румъния подписа споразумения с индустриални и институционални клиенти за поставяне на соларни инсталации с обща мощност от 14,4 MW в слънчеви централи. Общата стойност на договорите със 145-те партньори е за 13 милиона евро, споделиха от компанията. Чрез тези свои решенията потребителите ще се превърна в просюмъри - компании, държавни органи и домакинства ще могат да продават електроенергията, която не консумират, на избрани доставчици. Споменатите слънчеви електроцентрали, които са с мощност между 33 kW и 100 kW, ще могат да печелят от излишъка от енергия, който ще се продава в мрежата на регулирана цена.

Припомняме, че E.ON Energie România има и бизнес за доставка и разпределение на електроенергия и газ в северната ни съседка.

Услугите на фирмата са достъпни и за битовите потребители. „Ние подкрепяме компаниите, институциите и домакинствата в Румъния да станат просюмъри. Ние сме тук, за да им предложим енергийни решения, адаптирани към техните нужди. Всяко партньорство, сключено за производство на слънчева енергия, означава още една стъпка за по-чиста околна среда и важни спестявания чрез осигуряване на собствени източници на зелена енергия, но също така и източник на доходи “, сподели генералният директор Каталин Йордаке.

Проектите включват 38 000 фотоволтаични панели с производство от 18 GWh годишно, отговарящи на нуждите на 12 500 домове в Румъния. Компанията заяви, че ще изпълни своя ангажимент по договорите до края на годината. E.ON Energie România заяви, че подкрепя проектите на всички етапи: от планирането на проекта до експлоатацията и поддръжката на фотоволтаичните системи.

През последните години компанията разшири портфолиото си от услуги в Румъния, а това позволи на клиентите да имат достъп и до решения за осветление, отопление и климатизация и електрическа мобилност. Предлагат се и възможности за инсталиране на централи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща