Energy Community предупреждава 6 страни от Балканите заради въглищните субсидии

Контролът върху държавната помощ е от значение за създаването на регионален енергиен пазар

Енергетика / Свят
3E news
606
article picture alt description

Генералната дирекция за конкуренция на Европейската комисия е наясно с нивото на подкрепа на въглищния сектор с публични средства, според Енергийната общност. Секретариатът на Енергийната общност (Energy Community) съобщи преди дни на властите в Босна и Херцеговина, Косово *, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Украйна за необходимостта „от по-нататъшно оценяване на мерките по отношение на съвместимостта им с правото на ЕС за държавните помощи.“  Оценката е въз основа на направено проучване на „преките и скрити ”субсидии за въглищата за добивните компании и централите, изгарящи въглища.

Предупреждението на EnC Secretariat идва след публикуването през юни миналата година на данните от 2015 г. до 2017 г. Според тях, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия например са изплатили 444 млн. евро преки субсидии за въглища, а стимулите за производство от ВЕИ са били 147 млн. евро.

Общите преки субсидии за тези три страни плюс Черна гора, Северна Македония и Украйна са били от порядъка на 1,2 млрд. евро или по 400 млн. евро годишно. Фискалната подкрепа, осъществявана най-често чрез държавния бюджет е била от порядъка на 67 %.

„Всяка публична помощ, нарушаваща или заплашваща конкуренцията чрез облагодетелстване на предприятия с определени енергийни ресурси е забранена“, се казва в съобщението на EnC Secretariat  Освен това се припомня също така, че „тъй като държавната помощ може да наруши конкуренцията и да повлияе върху трансграничната търговия с енергия, контролът върху нея от страна на публичните органи е от ключово значение за създаването на регионален енергиен пазар“, подчертават от секретариата. 

EnC наскоро упрекна Сърбия за неспазването на правилата, свързани с въглеродните емисии и нивото на праховите частици. Сърбия, Косово, Северна Македония и Словения изостават също така и по отношение на постигането на целите на ВЕИ още от 2018 г.

Припомняме, че новият състав на Европейската комисия е решителна в намерението си за прекратяване на използването на въглища и други вредни горива с цел намаляване на замърсяването на въздуха, отпадъците и постигане на целите за декарбонизация.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща