Enercon и EWE създават съвместно предприятие за производство на зелен ток

Енергетика / Свят
3E news
766
article picture alt description

Фондът AWS, собственик на производителя на вятърни турбини Enercon и немската енергийна компания EWE с се договорили за създаване на съвместно предприятие (50:50), насочено към разработката на вятърни проекти на сушата. Предвижда се партньорите да обединят съществуващите портфейли и разработки.

Установената мощност на действащите вятърни електроцентрали, които ще преминат към новото юридическо лице са за над 2,3 ГВт, а портфейлът от перспективни проекти се оценява на 9,4 ГВт. Това прави компанията „пазарен лидер в наземната вятърна енергетика на Германия“.

Основната част от портфейла е съсредоточена в Германия и Франция, но някои от обектите са разположени в други европейски страни. Компанията ще разработва както свои собствени вятърни проекти, така и по поръчка на клиенти.

AWS и EWE ще инвестират около 4 млрд. евро до 2030 г. и планират да строят над 200 МВт годишно, за да увеличат оперативния портфейл до 5 ГВт към края на десетилетието.

Основният офис на компанията ще бъде базирана в Аурих, Долна Саксония, където е базирана Enercon. В състава на новата компания ще влиза и подразделението на Enercon за търговия с електроенергия - Quadra Energy. Според партньорите, сделката трябва да бъде затворена през пролетта на 2021 година, след като получи одобрение от антимонополните органи.

Немският производител на вятърни генератори Enercon работи изключително по проекти на сушата и ключов пазар е националният, но компанията пострада силно от отчетената „депресия в немската вятърна енергетика“, така че сега се очаква благоприятно въздействие. Enercon е партньор и на руската компания „НоваВинд“, част от „Росатом“, изграждаща вятърни централи в Русия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща