EIA повишава прогнозата си за добив на нефт в САЩ през 2020 г.

Енергетика / Свят
3E news
385
article picture alt description

Министерство на енергетиката на САЩ повишава прогнозата си за добив на петрол в страна през 2020 г. от 11,4 до 11,5 млн. барела на ден. Това става ясно от месечния доклад на правителствената агенция за енергийна информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA). Прогнозата за 2021 година се запазва – на ниво от 11,1 млн. барела на ден.

Според EIA, добивът на петрол в САЩ през юли е бил в обем от 11 млн. барела на ден, което е с 0,5 млн. барела на ден повече от юни. През месец май добивът е достигнал най-ниското ниво за две и половина години от порядъка на 10 млн. барела на ден, поради ниските цени на петрола. Оттогава добивът в САЩ е нараснал, тъй като в резултат на повишаването на цените на черното злато, операторите на шистовите находища са се върнали към експлоатацията им. Според оценката на EIA, през септември производството е нараснало до 11,2 млн. барела на ден.

Въпреки това от EIA очакват, че добивът на петрол в САЩ ще спадне средно до 11 млн. барела на ден през второто тримесечие на следващата 2021 година, тъй като новите сондажни дейности няма да могат да компенсират намаляването от съществуващите кладенци. EIA очаква, че дейностите по пробиване на кладенци ще се увеличат през 2021 г., което ще е и в основата на възстановяването на добива на петрол в САЩ до 11,2 млн. барела на ден през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Средногодишно от EIA очакват, че добивът на петрол в САЩ ще спадне от 12,2 млн. барела на ден през 2019 г. до 11,5 млн. барела на ден през 2020 г. и 11,1 млн. барела на ден през 2021 г.

Прогнозата за цената на петрола сорт Brent през четвъртото тримесечие е понижена от 44 долара за барел до 42 долара за барел.

Прогнозата на цената за 2021 г. е понижена от 49 долара за барел до 47 долара за барел.

Спотовите цени на петрола сорт Brent през септември са съставлявали средно 41 долара за барел, което е с 4 долара за барел под средните показатели за август. Спадът на цените съвпада със забавяне на световното търсене. В месечно изражение, потреблението е нараснало средно с 1 млн. барела на ден през август и септември в сравнение с увеличението с 4,1 млн. барела на ден от месец май до юли.

EIA очаква, че намаляването на запасите през четвъртото тримесечие ще е от порядъка на 3 млн. барела на ден до постигане на по-добро пазарно балансиране, като през 2021 г. се очаква да спадат средно с 0,3 млн. барела на ден. Независимо от очакваното свиване на резервите през следващите месеци, от EIA прогнозират високо ниво на запасите и свръхпроизводствени мощности за петрол, които ще ограничават възможностите за повишаване на цените.

Запасите от газ в САЩ през октомври може да отбележат рекорд

EIA прогнозира също така, че запасите от газ в САЩ може да нараснат до рекордни нива от историята на наблюдаване на сектора. Според оценката в доклада, добивът на природен газ през септември  е спаднал до 89,4 млрд. куб фута (2,5 млрд. куб м) на ден, което е с 5,3 млрд. куб фута на ден по-малко от септември 2019 г. „Независимо от спада на добива през 2020 г., на понижението на експорта е повлияло увеличаването на запасите от природен газ“, отбелязват от EIA.

Посочва се също така и намаляването на фючърсите заради серията от урагани по крайбрежието на Мексиканския залив.

Експортът на втечнен природен газ през септември е бил от порядъка на 4,9 млрд. куб фута на ден, което е с 8 % под предишната година и с 39 % под пиковият експорт от януари 2020 г. В същото време през септември увеличението ан експорта на LNG спрямо август е с 26 %.

EIA прогнозира, че експортът на LNG от САЩ ще се върне към нивото, съществуващо до COVID-19 през ноември 2020 г. и ще е средно от порядъка на 9 млрд. куб фута на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща