EIA отчита рекорд на въведените в експлоатация вятърни мощности в САЩ

Енергетика / Свят
3E news
1051
article picture alt description

Въведените в експлоатация вятърни мощности в САЩ през 2020 г. достигат рекордните 14,2 ГВт, съобщава Агенцията за енергийна информация към Министерство на енергетиката на страната. Предишният рекорд е регистриран през 2012 г. и е за 13,2 ГВт.

И през 2019 г. и през 2020 г. разработчиците на проекти в Съединените щати са инсталирали повече вятърни мощности, от която и да е друга технология, констатират авторите на доклада на EIA.

Установената мощност на вятърната енергетика на САЩ достига 118 ГВт, според данните на EIA. Произведената електроенергия през 2020 г. от вятърните мощности на национално ниво достига  8,4 % и голяма част от въведените в експлоатация нови мощности ще допринесат за увеличаването на този дял през настоящата година. Краткосрочната прогноза за 2021 г. е, че производството на електроенергия от вятърни мощности в САЩ ще достигне 10 %.

Според данните на EIA за производството на вятърна енергетика по щати, лидер е Тексас. Вятърните централи в този щат са с капацитет от 30 ГВт и произвеждат около 100 ТВтч електроенергия годишно или 20 % . Сред лидерите са и Айова с дял от 58 % и Канзас – с 43 %.

Тези данни са малко по-различни обаче от публикуваните по-рано данни на Американската асоциация за чиста енергия (ACPA). Според асоциацията през 2020 г. вятърните мощности са се увеличили с 16,9 ГВт, а установената мощност на вятърните електроцентрали е достигнала до 122,5 ГВт.

Освен това според ACPA в процес на изграждане са и мощности от порядъка на почти 35 ГВт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща