EIA: Цената на Brent през първото тримесечие ще е 56 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
600
article picture alt description

Цената на петрола сорт Brent през първото тримесечие се очаква на ниво от 56 долара за барел, а до края на годината – 52 долара за барел. Това става ясно от месечния доклад на Агенцията за енергийна информация към Министерство на енергетиката на САЩ (EIA).

Експертите от EIA очакват понижение на цените на петрол към края на 2021 година в резултат на увеличаване на предложенията, което обаче ще забави и темповете на ограничаване на световните запаси от петрол. EIA очаква също така, че големите световни запаси от петрол и свободните производствени мощности ще ограничат повишаване на ценовия натиск.

Прогнозата за цената на петрола сорт Brent за 2022 г. е повишена до 55 долара за барел.

Спотовите цени на петрола сорт Brent през януари са били средно от порядъка на 55 долара за барел, което е с 5 долара за барел над средната декемврийска цена. „По-високите цени на петрола Brent през януари в значителна степен отразяват заявката на Саудитска Арабия за едностранно ограничение на добива на петрол с 1 млн. барела на ден през февруари и март в допълнение към ограничаването на обема на добив, за което по-рано се договориха страните от ОПЕК+“, пишат авторите на доклада от EIA.

Според експертите устойчивото намаляване на добива от страна на ОПЕК+ е продължило да оказва влияние в посока повишение на цените на петрола през януари. Заявката на Саудитска Арабия за ограничение на добива с 1 млн. барела на ден ще доведе до спад на запасите от петрол през първото тримесечие на 2021 г. средно с 2 млн. барела на ден. Това се приема като незначително спрямо високите темпове на съкращение на резервите през втората половина на 2020 г.

„Запасите от нефт на плаващите хранилища са спаднали близо до нивата, наблюдавани през първото тримесечие на 2020 година“, отбелязват от EIA и изразяват очакване, че въпреки, че световното търсене на петрол и обемите на нефтопреработка, които все още са под нивата от миналата година, но ще „ги изведат до платото, макар и за кратко“, отбелязват експертите от агенцията.  

В подкрепа на цените на петрола са и очакванията за увеличаване на търсенето в резултат на започналата масова ваксинация срещу COVID в целия свят.

„Цените на суровия петрол сорт Brent се установиха на ниво от над  55 долара за барел през всички дни на изминалия месец, с изключение на един - 8 януари, което стана най-високото ценово ниво от първите дни на пандемията в края на февруари 2020 г. Новите правителствени ограничения за пътуване в отговор на COVID по време на новогодишните празници и по-строгите ограничения за пътуване в Европа биха могли потенциално да намалят търсенето на петрол до по-ниски нива от очакваното “, отбелязва EIA.  

От Министерство на енергетиката на САЩ очакват, че търсенето на течни въглеводороди в света през 2021 г. ще се увеличи с 5,4 млн. барела на ден – до 97,7 млн. барела на ден. Предишната прогноза бе за ръст на търсенето през следващата година с 5,6 млн. барела на ден.

За 2022 г. министерството прогнозира ръст на търсенето от 3, 5 млн. барела на ден – до 101,2 млн. барела на ден (месец по-рано прогнозата бе за ръст от 3,3 млн. барела на ден).

Според EIA през януари в света са били използвани 93,0 млн. барела на ден течни въглеводороди, което е с 2,8 млн. барела на ден под нивата от януари 2020 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща