EIA: САЩ планират пускането на над 30 GW нови слънчеви и вятърни мощности за производство на електроенергия през 2021 г.

Очаква се също така да бъде поставен рекорд по изведени от експлоатация ядрени мощности – 5,1 GW

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1273
article picture alt description

39,7 GW нови мощности за производство на електроенергия се планира да бъдат пуснати в търговска експлоатация в САЩ през 2021 г., става ясно от публикуваните от Агенцията за енергийна информация (EIA) към Министерство на енергетиката на САЩ.

Най-голям дял от тях се пада на слънчевите електроцентрали – 39 %, следвани от вятърните – 31 %. Около 3 % от новите мощности се очаква да са от новия ядрен реактор на АЕЦ Vogtle в Georgia.

Очаква се добавеният капацитет в мрежата от соларните централи през 2021 г. да е от порядъка на 15,4 GW , което е над увеличението от близо 12 GW през миналата година. Повече от половината от новите слънчеви фотоволтаични  мощности са планирани за четири щата: Тексас (28%), Невада (9%), Калифорния (9%) и Северна Каролина (7%). Краткосрочната прогноза  на EIA сочи и за пускане в експлоатация на допълнителни 4,1 GW малки слънчеви мощности до края на 2021 г.

Вятърните електроцентрали, които ще бъдат присъединени към мрежата през тази година се очаква да са от порядъка на 12,2 GW. През миналата година допълнителните мощности включени към мрежата са били от порядъка на 21 GW. Най-голямата вятърна централа, която се планира е в Оклахома – 999 MW.

През 2021 г. се планира и добавен капацитет от природен газ от порядъка на 6,6 GW, като над 70 % от новите мощности, които ще бъдат пуснати в експлоатация се очаква да бъдат в Тексас, Охайо и Пенсилвания.

Мощностите за съхранение на енергия според EIA се очаква да се увеличат четири пъти – 4 GW според данните трябва да бъде добавеният капацитет до края на 2021 година. Това е в резултат на бързото разпространение на слънчевите и вятърни мощности. Най-голямото съоръжение за слънчева енергия от 409 MW е в процес на изграждане във Флорида - Manatee Solar Energy Center in Florida и се планира да бъде пусната до края на 2021 г.

EIA посочва също така, че може през 2021 г. да бъде поставен рекорд по изведени от експлоатация ядрени мощности – 5 % от капацитета за производство на ядрена енергия в САЩ. Плановете са за затваряне на 5,1 GW - Exelon Corporation трябва да затвори блоковете в Illinois, Dresden и Byron. Всяка от тези централи е с по два реактора с общ капацитет от 4,1 GW. Реакторът на трети блок на атомната електроцентрала  Indian Point (1 GW) трябва да бъде спрян през април.

Общата мощност на въглищните електроцентрали, които трябва да бъдат затворени е от порядъка на 2,7 GW, на газовите – 0,253 GW, а тези, които работят на нефтопродукти – 0,8 GW.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща