EDF изгражда първия си плаващ соларен парк върху резервоар на ВЕЦ

Енергетика / Свят
Георги Велев
704
article picture alt description

EDF Renewables започна изграждането на първото си плаващо фотоволтаично съоръжение, което ще бъде построено върху резервоар в община Лазер, Франция. Проектът ще допринесе за постигането на целите за развитие на фотоволтаичната енергия, определени от френското правителство, съобщава renews.biz.

Също така инвестицията се вписва в плана на EDF за слънчева енергия да се превърне във водещ играч във сектора във Франция, с 30% пазарен дял до 2035 г. Плаващото слънчево съоръжение с мощност 20 MW, което ще бъде построено върху резервоар на ВЕЦ, ще заема площ от 24,5 хектара - около две трети от повърхността на изкуственото езеро. Въвеждането в експлоатация е планирано за пролетта на 2022 г. Той ще генерира достатъчно електроенергия, за да покрие годишното потребление от 12 500 жители, като допълва енергийното производство на водноелектрическата централа.

Вече са започнали и геотехническите проучвания на дъното на резервоара. Необходимите анкерни системи за плаващите панели ще бъдат изградени през пролетта на 2021 г., последвано от инсталиране на плаващите и фотоволтаичните панели. Очаква се около 40 души да работят на място през 13-месечния период на строителство на плаващия соларен парк.

Установен е постоянен диалог с местното население относно проекта Lazer, който е стартиран през 2017 г. Проведени са различни технически и екологични проучвания за запазване на биологичното разнообразие на езерото и поддържане на производството на електроенергия във водноелектрическата централа Лазер.

Изпълнителният вицепрезидент на EDF Renewables за Франция Никола Кудерк заяви по повод на проекта: „Горди сме да започнем изграждането на първото плаващо слънчево съоръжение на EDF Renewables на резервоара Лазер. Благодарение на тази иновативна технология ще можем да генерираме както водноелектрическа енергия, така и слънчева енергия в един и същи резервоар.

„Комбинирането на тези две възобновяеми енергии ще осигури допълнителен актив за постигане на правителствените цели за развитие на възобновяемите енергийни източници. Плаващото съоръжение ще допринесе и за постигането на плана за развитие на соларните системи на EDF.“

Припомняме, че компанията EDF Renewables закупи преди десет години три български ВЕЦ-а. Тогава дружеството се казваше EDF Energies Nouvelles и придоби у нас Хидроенергийната каскада Искър, включваща ВЕЦ Пасарел и ВЕЦ Кокаляне, с обща инсталирана мощност 53 MW. Впоследствие бе открит и новия ВЕЦ Джерман край Сапарева баня. Впоследствие през 2018 г. четирите водни централи бяха продадени на Akuo Energy  – независим френски производител на зелена енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща