Deutsche Bank започва мащабна трансформация

Банката ще съкрати 18 хил. служители до 2022 г.

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
586
article picture alt description

Deutsche Bank AG съобщи за „радикална промяна“ на бизнес моделът, който според очакванията ще осигури възможност банката да стане печеливша, да доведе до увеличение на приходите на акционерите и ще осигури дългосрочен ръст. Ключовите моменти от преструктурирането включват намаляване на инвестиционните банкови операции, а също така и свиване на годишните разходи през 2022 г. д 6 млрд. евро, което е около 25 % до 17 млрд. евро.

Трансформацията, планирана от Deutsche Bank предвижда съкращение до 2022 г. на близо 18 хил. служители до 75 хил., става ясно от прессъобщение, публикувано на официалния сайт на банката. Това означава, че почти всеки шести служител на финансовата институция е заплашен от съкращение.

Банката планира да създаде специален отдел Capital Release Unit (CRU) в който ще бъдат насочени активите с ниска доходност, или неотговарящи на новата стратегия на обща сума от 74 млрд. евро.

Плановете са преструктурирането да е за сметка на вътрешни ресурси на банката, като дивиденти няма да бъдат раздавани за 2019 г. и 2020 г. Самото преструктуриране се очаква да струва на банката 7,4 млрд. евро в периода до 2022 г. През тази година предвидените разходи за това ще са от порядъка на 5,1 млрд.евро, от които 3 млрд. евро ще бъдат отразени в отчетността за второто тримесечие.

Предвижда се също така  Deutsche Bank да се откаже от търговските операции с акции, които ще бъдат поети от BNP Paribas. Предвижда се и създаване на специален отдел за обслужване само на корпоративни клиенти - Corporate Bank.

Deutsche Bank е най-голямата по размер на активи банка в Германия. Тя е основана през 1870 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща