CEZ продава румънския си бизнес на австралийската компания MIRA

Чешкото дружество ще продължи да бъде търговец на ток в Северната ни съседка

Енергетика / Свят
3E news
939
article picture alt description

Чешката енергийна компания CEZ Group подписа споразумение за продажба на седемте си предприятия в Румъния, включително наземния вятърен парк на 600 MW Fantanele-Cogealac. Активите ще бъдат продадени на  фирмата за управление на инфраструктурата Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Освен портфолиото от възобновяеми енергийни източници, активите, които се продават на MIRA, включват и предприятията на CEZ за електроразпределение и снабдяване в Румъния, се казва в прессъобщение на чешката компания.

CEZ заяви, че продължава да работи в Румъния, като се фокусира върху своите търговски и енергийни услуги - CEZ Trade Romania и High-Tech Clima. Приключването на сделката остава предмет на одобрения от регулаторния орган на ЕС за конкуренцията и националния съвет за отбрана на Румъния.

В съобщението си  CEZ не оповести сумата, която ще получи за седемте предприятия, но по-рано ги оцени на 1,07 млрд. евро. Припомняме, че балансовата стойност на активете за 1,5 млрд. евро. Продажбата на румънския бизнес на CEZ стартира преди малко повече от година, привличайки силен интерес. През ноември 2019 г. компанията заяви, че е получила над 30 заявления за интерес, преди да изпрати поканите за обвързващи оферти.

Продажбата ще позволи на CEZ да насочи ресурсите към инвестиции в съответствие с настоящата си стратегия, която е фокусирана върху декарбонизиране на производствения портфейл, развитие на възобновяеми енергийни източници и предоставяне на модерни енергийни услуги в Чешката република и из цяла Европа, обясняват от компанията.

MIRA е част от Macquarie Group, базирана в Австралия мултинационална инвестиционна банка и компания за финансови услуги. Macquarie Group е сред 10-те най-големи австралийски компании по пазарна капитализация, припомня Balkangreenenergynews.com.

CEZ навлезе на румънския енергиен пазар през 2005 г., когато придоби електроразпределителната компания Electrica Oltenia. През 2011 г. компанията закупи четири по-малки водноелектрически централи близо до Решита, добавяйки 22 MW ВЕЦ-ове към портфолиото си в Румъния. Проектът Fantanele-Cogealac е завършен през 2012 г., превръщайки се в най-голямата сухопътна вятърна ферма в Европа, добавят от CEZ.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща