BusinessEurope за проекта „Адаптиране 55“: Посоката е правилна, но дяволът е в детайлите

Икономика / Свят
3E news
871
article picture alt description

Европейската комисия публикува своя пакет Fit-for-55 (Адаптиране 55). Целта му е да приведе европейския законодателен арсенал в съответствие с новата европейска амбиция за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. Пакетът съдържа многобройни законодателни предложения, като например, реформата на системата за търговия с емисии на ЕС, Механизмът за регулиране на въглеродните граници (CBAM) или директивата за възобновяема енергия, припомнят от БСК.

Европейският бизнес като цяло, включително доставчици на енергия, тежка производствена индустрия, разработчици на технологии и продукти, производители на потребителски стоки и услуги, ще бъдат засегнати от тази масивна реформа.

"BusinessEurope се ангажира да направи Европа първият климатично неутрален континент. Нашите милиони компании са готови да поемат своя дял от това предизвикателство, с много възможности и решения, които да позволят на обществото да се декарбонизира. В същото време, Европа представлява само 8% от глобалните емисии, докато нашите конкуренти работят с много по-интензивен производствен процес с емисии и не носят почти никакви разходи за въглерод. Тъй като Европа увеличава своите климатични амбиции и несигурността относно плановете за декарбонизация на нашите търговски партньори продължава, това несъответствие става още по-ярко, гарантиращо лоялна конкуренция и прави защитата срещу изтичането на въглерод по-актуална от всякога", се казва в позиция на BusinessEurope, чийто член е БСК.

Президентът на BusinessEurope Пиер Гатаз коментира:

„Европейската индустрия подкрепя климатичните амбиции на Европейския съюз. Тя е готова да поеме своя дял от отговорността и има много технологични решения и пробивни иновации, които да предостави. Днес започваме нова фаза. Посоката, определена от пакета Fit-for-55, е правилната и законодателните инструменти, представени днес, помагат да се проправи път за постигане на целта на ЕС за декарбонизация. Тази яснота е важна за инвестиционните решения на индустрията.

Докато цялостната посока е правилна, дяволът е в детайлите с много изключително важни подробности в намирането на точния баланс между амбицията за климата и икономическите и технологични предизвикателства. Ще бъдем много бдителни по отношение например на съгласуваността между различните законодателни мерки за избягване на двойно регулиране на европейската индустрия. Също така е необходимо да се осигури справедливо разпределение на усилията в обществото. През последните 15 години европейската индустрия вече е намалила емисиите си с почти 35%.

Оставаме загрижени от плановете на Комисията за намаляване на размера на безплатното разпределение, което да се получава от секторите, обхванати от механизма за регулиране на въглеродните граници. Пътят за намаляване, заедно с някои от отворените въпроси относно ефективността на CBAM, рискува да дестабилизира неимоверно перспективите за инвестиции за тези сектори. Призоваваме съзаконодателите да засилят усилията си в полза на предсказуема бизнес среда, която позволява на цялата европейска индустрия да направи инвестициите, необходими за декарбонизация."

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща