BofA Global Research очаква ръст на цените на петрола, медта и други метали

Икономика / Свят
3E news
1282
article picture alt description

Вложенията в суровини могат да донесат умерени приходи на инвеститорите през 2021 година, отбелязват експертите от BofA Global Research, които виждат потенциал в ръст на цените на петрола, газа, а също така и медта, никела и алуминия.

„Индексът на суровините, търгувани на ICE са спаднали с 18,3 % за последните 12 месеца и с 22,8 % от началото на 2020 година заради спада на глобалната мобилност и цените на енергоносителите“, според BofA. “Индикаторите на цените на промишлените стоки, благородните метали и селскостопанските стоки обаче демонстрират положителна динамика – съответно с 11%, 21 % и 2 %“, се казва в обзора на BofA.

„През първото полугодие на 2021 година очакваме засилена инфлация в САЩ на фона на възстановяването на икономическата активност след предизвиканата от пандемията COVID-19 криза, а също така и запазване на политиката на стимули от Федералния резерв. Очакваме също, че промишлеността в целия свят ще продължи да расте и това ще поддържа цените на промишлените метали. Освен това виждаме, че цикълът на дългосрочните капиталовложения на бизнеса и инвестициите в инфраструктура продължават, както в САЩ, така и в Китай“, отбелязват експертите на агенцията.

„По този начин, наличието на потенциал за ръст на цените на суровините, заедно с вероятния преход на петролния пазар към ситуация, при която дългите фючърси се търгуват по-ниско от късите сочи за умерено позитивна доходност на вложенията в суровини през 2021 година“, се казва в обзора.

Средната цена на WTI за 2021 г. ще е 47 долара за барел, на природния газ – 3,3 долара за 1 млн. британски термални единици (BTU), очакват от BofA.

„Прогнозите ни за петролния пазар са основани на очакванията за запазване на политиката на стимули от Федералния резерв, засилена инфлация, увеличаване на темповете за икономически ръст и възстановяване на глобалната мобилност. Очакваме, че през следващата година Иран и Венецуела ще останат основно извън пазара, а ОПЕК+ ще изпълнява условията по действащото споразумение“, заявяват още експертите.

Сред ключовите рискове за пазара се посочват продължаването на карантинните мерки във връзка с пандемията COVID-19, потенциални разногласия в ОПЕК+ , както и потенциалното връщане на световния пазар на иранския петрол в случай на  смекчаване на санкциите по отношение на страната от администрацията на следващия президент на САЩ Джо Байдън.

Победата над коронавируса благодарение на появата на ваксини и последващо възстановяване на икономическата активност на фона на фискалните стимули ще подкрепи търсенето на стоки, свързани с икономическия цикъл, особено за тези, чиито запаси са ограничени, се казва в проучването.

„В тази връзка медта вероятно ще продължи да поскъпва, докато златото може да се сблъска с проблеми“, отбелязват експертите. „Фундаменталните фактори през 2021 година, според нас ще са най-силни за медта – цената на метала може да се вдигне до 8000 долара за тон“.

Средната цена на медта през следващата година ще е 7 588 долара за тон, а през 2022 година – 7 625 долара за тон, очакват от BofA.

Сред факторите, които ще подкрепят цените на медта, анализаторите отбелязват търсенето от страна на Китай и недостатъчното увеличение на добива, а се прогнозира и слаб дефицит през 2021 година.

Прогнозата за средната стойност на алуминия на BofA за 2021 година е за 2000  долара за тон, за 2022 - 1918 долара за тон, на никела - съответно 13704 долара  и 17250 долара за тон, за цинка – 2588 долара  и 2424 долара за тон, за оловото  - 1950 долара  и 2251 долара за тон.

С отварянето на световната икономика пазарът на злато ще се сблъска с редица пречки, поради което подемът на цената на благородния метал до 3000 долара за унция ще е проблематичен. Запазването на бюджетните и монетарните стимули вероятно ще върне цената на златото малко над 2000 долара за унция. Засилването на инфлацията в САЩ, според авторите на прегледа ще е „мечи“ фактор за благородния метал.

Анализаторите прогнозират, че стойността на златото през 2021 година ще е на ниво от 2063 долара за унция, на среброто - 29,13 долара за унция, на паладия – 1013 долара за унция, на платината  - 2563 долара за унция.  

Цените на желязната руда ще са над 100 долара за тон основно през първото полугодие на 2021 година, в резултат на запазващото се търсене. Стабилност се очаква и по отношение на цените на въглищата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща