BNEF: Инвестициите в нисковъглеродни активи са достигнали рекордното ниво от 501 млрд. долара

Енергетика / Свят
3E news
1732
article picture alt description

Инвестициите в нисковъглеродни активи, независимо от пандемията от коронавируса, са достигнали рекордоото ниво от 501,3 млрд. долара, се казва в новият доклад на компанията BloombergNEF (BNEF). Спрямо предходната  година, в процентно изражение световните инвестиции в нисковъглеродни активи по пътя към декарбонизация са се увеличили с 9 %.
Забележителен е  ръста на вложенията в електрифициран транспорт и изграждането на съпътстваща инфраструктура – 139 млрд. долара, което е увеличение в сравнение с година по-рано с 28 %.

Прави впечатление и високата сума от 50,8 млрд. долара от инвестиции в технологиите за съхранение на енергия (12 % ръст). Глобалните инвестиции в улавяне и съхранение на въглерод са се утроили до 3 млрд. щатски долара, а тези във водород са 1,5 млрд. долара, което е с 20 % по-малко, но не и като обем.

Интересни са обаче данните на BNEF за въвеждането в експлоатация на слънчеви и вятърни електроцентрали. Според авторите на доклада, в резултат на спада на капиталовите разходи през 2020 г. са изградени рекордни слънчеви мощности – 132 ГВт, както и вятърни електроцентрали – 73 ГВт.  Това, както става ясно от доклада означава общо въвеждане в експлоатация на вятърни и слънчеви мощности от над 200 ГВт, което е впечатляващо.

За сравнение по данни на МАЕ през 2019 г. в света са били въведени в експлоатация 115 ГВт слънчеви мощности. По данни на GWEC – през 2019 г. в света са били изградени 60,4 ГВт вятърни електроцентрали.  
 особено

Инвестициите в слънчевата енергетика през 2020 г. се оценяват на 148,6 млрд. долара което е ръст с 12 %, а във вятърната (на сушата и в морето) – на 142,7 млрд. долара (спад с 6 %).

В съответствие с паралелно публикуваната прогноза на BNEF през тази година се очаква в света да бъдат построени 151 – 194 ГВт слънчеви електроцентрали и 84 ГВТ вятърни. Това означава, че се очаква ускоряване на ръста в двата сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща