Bloomberg не изключва ръст на цените на петрола до 74 долара за барел

Причината - спад на нефтените запаси

Енергетика / Свят
3E news
410
article picture alt description

Запасите от петрол, натрупани в хранилищата по целия свят по времето на пандемията от новия коронавирус, на практика пресъхват. Това може да доведе до повишаване на цената на въглеводородите през втората половина на година, прогнозира агенция Bloomberg, като се позовава на данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).
Според агенцията, през февруари запасите от петрол на развитите икономики в света са превишавали с 57 милиона барела средното равнище на този показател за периода 2015-2019 година. В същото време още през юли 2020 г. излишните запаси от петрол са били почти пет пъти по-високи - 249 милиона барела. Както посочва Bloomberg, през последните месеци запасите са спаднали още повече на фона на увеличеното търсене.

Според данни на агенцията най-големи запаси от петрол продължава да има към момента Китай, а американските на практика са се върнали на равнището си преди пандемията и през февруари са били 1,28 милиарда барела. На Източното крайбрежие на САЩ резервите от петрол миналата седмица са достигнали 30-годишен минимум. В същото време за последните две седмици, запасите, които се съхраняват в танкери са се свили с 27 на сто до 50,7 милиона барела.

Цената на юнските фючърси със сорта Brent от Северно море се повиши при търговията в Лондон до 67,08 долара за барел. Според Bloomberg, на  фона на очакваното свиване на запасите от петрол през втората половина на годината Блумбърг очаква цената да скочи до 74 долара за барел.

Страните производителки на петрол по споразумението ОПЕК+ въпреки очакванията се договориха за  увеличане добива от месец май тази година. Те ще произвеждат с 350 000 барела дневно повече, от юни - с още 350 000 барела дневно, а от юли - с още 450 000 барела. Тоест, решението бе взето за повишение на добива наведнъж за три месеца.

Страните от ОПЕК+, на които се падат над 40 процента от добивания петрол в света, от началото на 2021 година се събират за консултации всеки месец, за да решат какво да бъде равнището на добива в краткосрочна перспектива. Този подход им дава възможност да действат по-гъвкаво в условията на крехкото възстановяване на търсенето, отбелязва ТАСС.

Както е известно, създаването на резервите от нефт е един от уроците от петролната криза през 70-те – 80-те години и служи като буфер между търсенето и предложенията. Запасите от петрол са гарантиран инструмент, който поддържа икономиката дори и по време на сериозно прекъсване на доставките на нефт. Петролните резерви са гаранция, която подпомага икономиката дори по време на сериозни смущения в доставките на петрол. В резултат на това съответното ниво на петролни резерви за дадена държава винаги е определено ниво на наличен нефт по отношение на покриване на вноса или търсенето, изчислено в дни. Покриването за 60 дни е донякъде стандартно, "

Запасите са ключов фактор, определящ колебанията на фючърсите на петрола. Петролните резерви са индикатор за баланса на петролния пазар и следователно неговото фундаментално състояние. Нивото на резерви над средното означава по-ниски цени на нефта, под средните – по-високи от обичайните. По правила намаляването на запасите от нефт се разглежда като признак за това, че балансът на пазара се променя по посока на търсенето. Хранилищата обаче не са изтощени – изчерпан е само излишъка, появил се по време на пандемията. Иначе нивото на резервите се доближава само към средното за пет години до 2020 г., става ясно от данните на МАЕ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща