Bank of America: Водородната индустрия достигна „критична точка“ и пазарът вече се оценява на 11 трлн. долара

Енергетика / Свят
3E news
697
article picture alt description

След десетилетия фалстарти, водородната технология вече е напълно узряла и може да се развива устойчиво. Това е така заради спадащите производствени разходи, технологичните подобрения и глобалният тласък към устойчивост, твърдят експертите на  Bank of America, цитирани от CNBC.

От институцията прогнозират, че тази индустрия ще генерира 2,5 трилиона долара преки приходи - или 4 трилиона долара, ако се отчитат приходи от свързани продукти като превозни средства с горивни клетки. А общия пазарен потенциал може да достигне 11 трилиона долара до 2050 г.

„Водородът ... може да осигури енергийните ни нужди, да зарежда колите ни, да отоплява домовете ни и да ни помогне за борбата с изменението на климата“, заяви компанията в скорошно съобщение до клиентите си. „Ние вярваме, че достигаме точката да използваме елемента, който обхваща 90% от Вселената, ефективно и икономически“, допълват оттам.

Досега технологията не е стартирала масово по различни причини, включително фактът, че водородът е скъп за производство, тъй като трябва да се произвежда с друг източник на енергия, както и защото е по-малко енергийно ефективен от изкопаемите горива.

Bank of America сравнява сектора със смартфони преди 2007 г. или с интернет, преди времето на неговия бум. казвайки, че е моментът да го разгледаме, „преди да се превърне в масово явление в технологията.“

Сред секторите, които ще бъдат от полза, са промишлеността, инфраструктурата и възобновяемите енергийни източници, допълват от банката.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща