Argus: Цената на петрола сорт Urals спадна под 40 долара за барел за пръв път от началото на юни

Енергетика / Свят
3E news
619
article picture alt description

Стойността на руския петрол сорт Urals в Европа през настоящата седмица е спаднала за пръв път от началото на юни под 40 долара за барел, пише на страницата си ценовата агенция Argus.

“Натиск върху световните котировки оказват ограничението на търсенето на горива предвид опасенията от втора вълна от пандемията COVID-19. Преработващите заводи в много региони в света понижиха натоварването си във връзка с намаляването на приходите от дейността и натрупването на големи обеми о готова продукция“, коментират от Argus.

“Тази ситуация накара саудитската компания Saudi Aramco да намали през изминалата седмица цените по договорите за октомврийските партиди петрол с доставка за Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион до най-ниското ниво от месец май, което послужи като сигнал за търговците за съществено понижение на търсенето. След Saudi Aramco цените по договорите намалиха и други доставчици от Близкия Изток и Северна Африка“, отбелязват още от агенцията.

Цената на Urals за Северозападна Европа в абсолютно изражение във вторник е спаднала с 2,10 долара за барел, до 38,24 долара за барел (cif Ротердам) след северно морския еталон. Отстъпката за сорта се е увеличила през този ден с още 0,05 долара за барел към Северно морския до 0,15 долара за барел (cif Ротердам), осведомява още Argus.

Отстъпката на руския сорт е нараснала след информацията относно пратката на „Роснефт“ през септември на две допълнителни партиди Urals от балтийските пристанища. Освен това експортът на Urals от Балтийско море през този месец трябва да се понижи с около 43 хил. барела на ден (300 хил. тона) спрямо август, почти до 840 хил. барела на ден (cif Аугуста). Премията за сорта се запазва на ниво от 0,35 долара за барел (cif Аугуста) съв северно морския, съобщава още Argus.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща