7 % се очаква да достигне делът на SOCAR на турския газов пазар

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
559
article picture alt description

Делът на азербайджанската компания SOCAR на пазара за разпределение на природен газ в Турция ще достигне 7 % чрез покупката на новите компании Bursagaz и Kayserigaz. Това съобщава азербайджанската агенция Report, позовавайки се на миналогодишния отчет на SOCAR Turkey Enerji.

“След завършването на процеса на покупко-продажба на газоразпределителните компании през 2019 г. се очаква значително увеличение на вътрешното потребление, като дела на компанията ще достигне около 7 % от общото потребление в страната“, се казва в отчета. Според информацията, компанията SOCAR Gas, която реализира природният газ в Турция е продала 6 млрд. куб м газ през периода 2013 – 2018 г.

„През 2013-2018 години компанията е доставила около 6 млрд. куб м газ на турския пазар, в това число и промишленото предприятие  SOCAR Turkey в района на Алиага. SOCAR Gas е единствената частна компания, която доставя газ от алтернативен източник“, се казва в цитирания документ.

Делът на SOCAR Gas на турския пазар е около 2,5 %. Предприятието  SOCAR Turkey в региона Алиага годишно потребява 1,5 млрд. куб м природен газ. Благодарение на нови проекти през следващите години количествата ще нараснат“, съобщава още агенцията.

Правителствата на Азербайджан и Турция през 2010 г. подписаха меморандум за взаимно разбирателство, според който от 2013 г. SOCAR Gas започна доставки на природен газ в обем от 1,2 млрд. куб м газ годишно.

SICAR през януари тази година придоби от немската енергийна компания EWE AG в Турция управлението на  EWE Turkey Holding и влизащите в него компании  Bursagaz, Kayserigaz, Enervis, EWE Enerji и Millenicom.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща