20 гръцки острова преминават към собственo ВЕИ захранване и системи за съхранение на енергия

Проектите трябва първо да бъдат одобрени от ЕК

Енергетика / Свят
Георги Велев
1345
article picture alt description

Гърция планира буквално да създаде зелена вълна от инвестиции на 20 свои малки острова. Разработчиците на проект за трансформиране на начина на живот на острови с до 3000 или 5000 жители казват, че искат да надградят продукта, наречен Гърция, съобщава Newmoney.gr. Именно такива общности не са взаимосвързани с континенталната електрическа система, което означава, че трябва да изгарят изкопаеми горива за да имат топлина и светлина.

Ситуацията е на път да се промени на около двадесет места, като правителството подготвя 1 милиард евро за повишаване на енергийната автономия, въвеждане на интелигентен и електрически транспорт и ефективно улично осветление и за обновяване на сгради. Данните бяха представени наскоро от министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Това начинание ще подобри имиджа на страната, тъй като посетителите ще могат да избират устойчиви острови с технологии, които няма да увреждат околната среда. Голям дял от средствата е планиран за възобновяеми енергийни мощности и съхранение на енергия под формата на водород и батерии. Скрекас изрази увереност, че зеленият преход ще повиши и качеството на живот.

Астипалея може да бъде устойчив модел на подобни ВЕИ независими острови

Идеята датира от повече от десетилетие с разработването на първите пилотни проекти за островите Тилос и Агиос Ефстратиос, известен като Ai Stratis. Последният голям тласък за подобни проекти бе даден в Астипалая, общност от 1300 постоянни жители в Егейско море.

Volkswagen се съгласи да въведе изцяло електрически превозни средства и съпътстващи системи и островът ще осъществява няколко проекта за възобновяема енергия. Местните властите виждат в проектите модел за устойчиво развитие, който може да се приложи и на други места в Европа и извън нея.

Един от решаващите елементи е мобилизирането на частен капитал в контекста на корпоративната социална отговорност. Правителството на министър-председателя Кириакос Мицотакис посочи, че ще използва европейски и национални фондове за развитие и приходи от сертификатите за търговия с CO2.

Смята се, че o. Халки в Южно Егейско море, където населението е по-малко от 500, е следващото в списъка. Там френските компании Citroën, Aquo Energy и Vinci Energies обединиха усилията си, за да го направят по-екологичен и така островът да постигне енергийна автономност.

Създаването на енергийна общност за слънчева енергия и разработването на мрежова измервателна система и електромери са част от инициативата. Също така има възможност за разполагане на електрическа лодка, задвижвана от слънчева енергия, въпреки че разходите по подобен проект ще бъдат много високи. От друга страна, това би увеличило усилията за постигане на нулеви емисии не само на самия остров.

Островният фонд за декарбонизация вече е създаден

Други разглеждани острови включват Сими, Анафи, Агатониси, Гавдос, Антикитера, Ерейкуса, Кастелоризо и Отонои, според статията, която добавя, че вече е създаден специализиран фонд за декарбонизация.

Все пак Европейската комисия, която участва в разработването на пътната карта за проекта, ще трябва да одобри и схемата за държавна помощ, преди тя да може да бъде приложена. Schneider Electric участва в проекта Ai Stratis. AcuSol от Германия, която си сътрудничи със Siemens, вече е получила лицензи за хибридни проекти на различни гръцки острови.

Siemens Gamesa и Tesla са сред инвеститорите, добави медията, както и местните компании Eunice и Terna Energy, които участват в енергийната трансформация на o. Тилос. Егейският остров с почти 800 жители наскоро спечели 100 000 евро награда, тъй като се класира на трето място в конкурс на програмата „Хоризонт Европа“ на ЕК по време на Европейските дни на научните изследвания и иновациите 2021.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща