18 години след серията терористични атаки в САЩ

Икономика / България
Галина Александрова
239
article picture alt description

Преди 18 години активисти на терористичната група „Ал Кайда” извършиха най-смъртоносната атака в САЩ. Бяха отвлечени 4 самолета, част от които се врязаха в двойните кули на Световния търговски център в Ню Йорк и удариха Пентагона.

Полет 93 е четвъртият самолет. Именно той остава като символ на обединението в борбата срещу тероризма. Пътниците на полет 93 се обединиха срещу похитителите и попречиха да бъде извършен повторен удар срещу столицата на САЩ. Самолетът се разби в поле край малък пенсилвански град, където е издигнат паметник, наречен “Кулата на гласовете”.

С убити 2 996 души и повече от 6 000 ранени, атаката остава най-смъртоносната в историята на САЩ. Тя хвърли Съединените щати във верига от войни срещу ислямските джихадисти, припомня БГНЕС.

Полет 77 се разби във военния щаб в Пентагона. Всички 59 пътници и екипажа на борда на самолета бяха убити заедно с още 125 служители, намиращи се в Пентагона.

В допълнение към убитите на 11 септември, хиляди доброволци за спасяване на пострадалите, строителни работници и жители са развили заболявания, много от които са в резултат на вдишване на токсични изпарения.

Днес САЩ отбелязват годишнината от нападението, като отдават почит на героите пред Мемориала, издигнат на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк. Паметта на загиналите ще почете и президентът Доналд Тръмп. Церемония по случай проявените геройства в събитията на 11 септември 2001 г. ще има и в Пентагона, Вирджиния, и в Шанксвил, Пенсилвания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща