14 млрд. долара са загубили в петък десетте най-богати хора в света

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
243
article picture alt description

Десетте най-богати хора на планетата в петък са загубили над 14 млрд. долара заради спада на световните борси, в резултат на изострянето на търговския конфликт между САЩ и Китай. Това сочи изчисление на РИА Новости, базирано на данните от рейтинга на Bloomberg Billionaires Index (BBI), който обхваща 500-те най-богати хора в света.

Най-голяма е загубата на основателят и председател на Amazon  Джеф Безос. Състоянието му е намаляло с 3,25 млрд. долара за ден, а от началото на годината загубите са достигнали 15,7 млрд. долара. Въпреки това той остава най-богатият човек в света със състояние от 109 млрд. долара.

Загубите на основателя на Facebook Марк Зукърбърг, на основателя на Microsoft Бил Гейтс, на съоснователите на холдинговата компания Google - Alphabet Inc. Лари Педж и Сергей Брин, съоснователя на Oracle Лари Елисън, шефът на инвестиционната компания Berkshire Hathaway Уорън Бъфет са от 1,3 до 1,8 млрд. долара.

Що се касае до 24-те руски милиардера, влизащи в индекса на BBI, то техните общи загуби за един ден са били около 2 млрд. долара. Най-големи са били загубите на собственика на „Лукойл“ Вагит Алекперов – 384 млн. долара и на собственика на „Новатек“ Леонид Михелсон – 300 млн. долара.

Имало е обаче и такива, които са увеличили състоянието си, като например Владимир Лисин – със 137 млн. долара (НЛКМ), както и (притежателя на „Еврохим“ и СУЭК) Андрей Мелниченко – 128 млн. долара.

Изданието припомня, че в петък Китай съобщи за въвеждане на допълнителни мита от 10 % и 5 % върху вноса на американски стоки на обща стойност от 75 млрд. долара годишно. Митата се въвеждат на два етапа – от 1 септември и 15 декември и са в отговор на по-ранното решение на САЩ за мито от 10 % върху китайски стоки за 300 млрд. долара. След новината борсите в САЩ спаднаха с 2,5 – 3 %, а спадът на европейските фондови пазара бе около 1 %.

По-късно САЩ реагира и президентът на страната Тръмп заяви, че от 1 септември Вашингтон въвежда мито за стоки от Китай в обем от 15 %, а не както бе обявено по-рано – 10 %, както и повишаване на ставката за друга група стоки в обем от 250 млрд. долара от 1 октомври от 25% на 30 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща