10 процента скок на дела на слънчевата енергетика в общото производство на ЕС отчита Ember

Енергетика / Свят
3E news
948
article picture alt description

Дела на слънчевата електроенергия в общия обем на електричеството, произведено от страните от Европейския съюз през юни-юли е достигнал 10 %, което е исторически максимум. Това констатира центъра за анализи в областта на енергетиката Ember. 

Новият анализ на Центъра за енергийни анализи Ember показва, че за пръв път слънчевите панели генерират една десета от електроенергията в 27-те страни на Европейския съюз през пиковите месеци юни и юли тази година. 

Освен това в осем държави на ЕС са поставени рекорди, включително Испания и Германия. Въпреки това слънчевите мощности все още произвеждат по-малко електрическа енергия от електроцентралите, работещи на въглища в Европа дори и в разгара на лятото. Анализът показва, че дела на производството от слънчеви електроцентрали трябва да се удвои, за да бъдат постигнати целите на Европейския съюз по отношение на намаляването на емисиите през 2030 г. 
Слънчевият ръст на Европа

Според анализа на Ember, производството на енергия от слънцето през месеците юни и юли се увеличава с всяка година. Слънчевите мощности тази година през посочените два месеца са достигнали рекордното производство от 10 % от електроенергията в Европейския съюз (39 ТВтч) в сравнение с 28 ТВтч за същия период на 2018 г.

Ръстът се ускорява практически с 5,1 ТВтч за месеците юни и юли 2021 г. като промяната в посока на повишение е доста над тази, отчетена през 2020 г. от 3,1 ТВтч и 2019 г. – 2,6 ТВтч. 

Осем са държавите с нов рекорд: Естония, Германия, Унгария, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия и Испания. 

Седем са държавите, в които производството от слънчеви мощности през юни-юли 2021 г. е съставлявало над една десета от общото такова - Нидерландия (17 %), Германия (17 %), Испания (16%), Гърция (13 %) и Италия (13 %). 

Унгария е увеличила дела на слънчевата енергия четири пъти от юни-юли 2018 година, докато Нидерландия и Испания са увеличили двойно дела си. 
Естония и Полша са достигнали 10 % и 5 % дял на слънчевата електроенергия съответно от почти нулевото ниво през 2018 година. 

За пръв път през лятото на 2021 г. производството от слънчеви електроцентрали  изпреварва това от мощностите на въглища в Унгария. През предходната година тази тенденция бе отчетена вече в Гърция и Португалия, а преди няколко години в Нидерландия, Италия, Франция, Испания, Австрия и Белгия, отбелязват анализаторите от Ember. Енергията, дължаща се на въглищни мощности спада от 17 % през юни-юли 2018 г. до едва 10 % през това лято. 

Европейският съюз през последните две години добавя средно 14 ТВтч всяка година. Според Европейската комисия обаче годишният ръст през следващото десетилетие трябва да се удвои до 30 ТВтч, за постигане на целите в областта на климата до 2030 г. 

„Лятото в Европа бе рекордно за слънчевата енергетика, но тя все още е реализирала своя потенциал. Стойността на слънчевата енергия се понижи през последното десетилетие и виждаме признаци на европейска „слънчева революция“. Предстои обаче да се измине дълъг път, преди да започне да се произвежда повече енергия от слънцето вместо от изкопаемите горива, дори и в разгара на лятото в Европа“, заявява анализаторът от Ember Charles Moore. 

Според него екстремните метеорологични условия в цяла Европа това лято са били един вид сигнал за правителствата за това, че „трябва да се събудят и да превърнат климатичните цели в климатични действия“, засилвайки изграждането на слънчеви мощности.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща