Цените на слънчевите панели отново растат

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
3260
article picture alt description

Производителите на слънчеви панели отново са коригирали цените си в посока на повишение. „Това е третото, или четвърто поскъпване за последните 6 месеца и краят на това не се вижда“, става ясно от публикация на немската компания pvXchange, която се занимава с търговия на едро със слънчеви модули и с пазарни изследвания.

Това се вижда и на графиката (1), която изобразява динамиката на цените на едро, изчистена от митнически такси на европейския пазар. Трите линии най-горе показват цените на високоефективните панели, средната зелена линия – на масовата продукция, а последната – на най-евтините продукти с ниско качество.  Авторът Martin Schachinger отбелязва, че резките колебания на търсенето и предложенията в слънчевата индустрия е имало винаги.  

Както се вижда от началото на годината цените на основните типове слънчеви модули в Европа са се увеличили с 3-4,3 %. (графика 2)

„Все още се намираме в капана на азиатците, които през последните години  значително увеличиха мощностите си за клетки и модули, но в същото време явно пропуснаха разширяване на производството на полисилиций“, отбелязва авторът, подчертавайки  недостига на тази основна суровина за производството на модули. Като основна причина според него е покачването на цените.

Компанията EnergyTrend смята, че цените на суровините ще продължат да растат и през третото тримесечие, тъй като редица водещи производители започват към края на месец май преструктуриране на производството.

Преди се смяташе, че не само дефицита на поликристалния силиций е причина за ръста на цената на модулите. Значително се повишиха цената на стъклото за фотоволтаични мощности, а и среброто. „От юни 2020 г. до февруари 2021 г. цените на стъклото за слънчевите панели са скочили с около 80 % за квадратен метър. Цените на полисилиция и среброто също се повишиха с 64% и 55 % съответно“.

По данни на LONGi, общата стойност на слънчевите модули се е повишила с 35 % през втората половина на 2020 година, заради резкия ръст на цената на суровините.

„Слънчевата индустрия се приближава до криза, заради недостиг на материали“, пък прогнозира през април в своя публикация PVTech през април.

Ръст на цените на слънчевите елементи беше отчетен още през лятото на миналата година.

По данни на PVInsight, на 12 май 2021 г. средните спотови цени на монокристалните PERC модули (без данъци) са били около 22 американски цента за ват, а за същите модули на плочи – 182 и 210 мм малко повече.

В края на миналата година Bernreuter Research прогнозира свръхпредлагане през 2022 г. на полисилиций, тъй като китайските компании ще пуснат в експлоатация нови гигантски мощности. Това трябва да свали напрежението с доставките и да се отрази в посока на понижение на цената на модулите.

В същото време контролът на китайците върху цялата производствена верига ще се отрази  съществено върху резултатите от предстоящите конкурси за проекти за слънчева енергетика, тъй като конкуренцията е твърде висока  и инвеститорите традиционно разчитат на намаляване на цените на слънчевите модули към началото на реализацията на даден проект.

Междувременно прави впечатление появата на политически елемент и в този пазар, при това директно насочен срещу китайските компании. В публикация на CNN например се говори за използването на принудителен човешки труд от населението на автономния район Синцзян Уйгур (Китай) – най-големия производствен център за детайли производство на слънчевите панели. По този повод САЩ блокираха вноса, а това се готвят да направят Великобритания и САЩ. Китай отхвърля обвиненията. Реакцията на пазара ще проличи в много близко време.

Още по темата: https://www.pvxchange.com/Marktanalyse-April-2021-Keine-nachhaltige-Entwicklung-moeglich

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща