Урсула фон дер Лайен: ЕК ще преразгледа енергийното законодателство

Енергетика / Свят
3E news
770
article picture alt description

Европейската комисия (ЕК) през лятото ще преразгледа цялото енергийно законодателство на Европейския съюз, с цел да го адаптира за новите климатични цели. Това е заявила председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Една от целите е насочена към намаляване на емисиите с 55 % през 2030 година в сравнение с нивото от 1990 година, а също така преходът на ЕС към неутралност на климата към средата на века.

„През лятото ще преразгледаме цялото енергийно и свързаното с климата законодателство, за да го адаптираме към (целите от) 55 %“, е заявила фон дер Лайен по време на Berlin Energy Transition Dialogue, посветен на проблемите на прехода от традиционни към възобновяеми източници на енергия, проведен във видеоформат.

Най-тежката рецесия в европейските икономики след Втората световна война, настъпила в резултат на пандемията на коронавируса, проправя пътя за мащабно преструктуриране на европейската икономика за алтернативна енергия и това „зелено“ преструктуриране трябва да се превърне в основния инструмент за възстановяване на Европейския съюз, коментира още фон дер Лайен.

„След пандемията не трябва да има никакво връщане към икономическата активност на базата на изкопаемите източници на енергия. Глобалната промяна на климата е криза, надхвърляща по своите мащаби пандемията“, е заявила тя, цитирана от международните агенции.

Фон дер Лайен е обяснила, че удряйки икономиката на ЕС, пандемията в значителна степен е разчистила мястото за възобновяемите източници на енергия. В тази връзка Европейската комисия смята да задели инвестиции в подкрепа на икономическото възстановяване, на първо място за зелените технологии.

„Една трета от инвестициите в рамките на европейския план за възстановяване на икономиката (в обем от 750 млрд. евро за периода до 2027 г.) ще бъдат насочени към зелените технологии“, е казала още фон дер Лайен, напомняйки, че този план допълва седемгодишния бюджет на ЕС от 1,08 трлн. евро, който също ще бъде насочен към стимулиране на ръст.  

Говорейки за конкретни предложения, фон дер Лайен в частност е заявила, че Европейската комисия смята да инициира най-мащабната кампания за реновиране на жилищата в ЕС на базата на енергоспестяващи технологии, тъй като на жилищния сектор в ЕС се падат 40 % от въглеродните емисии. Широкото използване на камини, включително в жилищни сгради, които продължават да се използват и до днес, остъкляването само с едно стъкло, възрастта на жилищния фонд е сериозен и голям проблем за много страни от ЕС. Най-остър той е в онези страни, които по време на Втората световна война не са били подложени на мащабно унищожаване големи градове, цитира от своя страна ТАСС председателят на ЕК.

Друга мярка, която Европейската комисия смята да реализира, това е повсеместно развитие на водородната енергетика, която трябва да стане основа за тежката промишленост на Европейския съюз, включително и в най-енергоемкия сектор – металургичната и стоманената промишленост.

„Възобновяемият водород е ключът към получаването на „зелена стомана“, е заявила фон дер Лайен.

„Към 2024 година смятаме да създадем производствени мощности за производството на 1 млн.тона възобновяем водород годишно, а през 2030 г. да достигнем до 10 млн. тона“.

Тя подчертала също така, че ключов елемент в борбата с въглеродните емисии трябва станат мерките за защита на горите и биоразнообразието като цяло.

Урсула фон дер Лайен е признала, че всички тези нововъведения ще са изключително скъпи и ще доведат до значително повишение на себестойността на продукцията на държавите от Европейския съюз, но по думите й, това е цена, „която трябва да се плати“.

За да не бъде допуснато изместване на екологични европейски продукти от чужди конкуренти фон дер Лайен е обещала, че Европейската комисия още през тази година ще представи система от въглеродни мита, с които ще бъдат облагани всички внасяни в ЕС стоки от другите страни от света, където екологичните норми са по-малко строги, от тези в ЕС. Тази мярка трябва да защити новата зелена икономика на ЕС и едновременно да осигури средства за държавно инвестиране в развитието на екологични технологии.

„Нашата цел за постигане на нулеви въглеродни емисии през 2050 година е много амбициозна, но ние трябва да я постигнем. ЕС е готов да стане световен лидер в борбата с глобалното изменение на климата и да поведе международните си партньори“, е заявила още Урсула фон дер Лайен.

 

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща