Стойността на Brent стигна най-високото ниво за последните 2 години

Енергетика / Свят
3E news
275
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се повишават след новината, че перспективата за постигане на споразумение на ядрената програма в близко време е малко възможна.

Стойността на августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повишава с 1,098 % и достига до 73,66 долара за барел. Това е най-високото ниво за последните 2 години, отбелязват наблюдателите на пазара. 

Фючърсите за юли за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) нарастват с 1,284 % до 71,79 долара за барел. По отношение на сорт WTI това е най-високото ниво за последните три години. 

Анализаторите отбелязват, че ако Иран не възстанови експорта си в скоро време, на ОПЕК+ ще се наложи да увеличи добива, за да удовлетвори очакваното търсене. 
Оле Хансен от Saxo Bank смята, че „дори през следващите месеци Иран да се върне на глобалния петролен пазар, няма съмнение, че групата ОПЕК+ има възможност да диктува посоката на цените“. Според него „ с изкуственото поддържане на ниско ниво на предложенията през следващите месеци групата рискува да загуби предимството си през 2022 г., в която, според прогнозата на МАЕ ръстът на добива извън ОПЕК може да е 1,6 млн. барела на ден“.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща