Срещата на върха САЩ-ЕС даде светлина за регулиране на търговските отношения

Икономика / Свят
3E news
280
article picture alt description

Президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира да уреди търговските отношения с европейските си партньори, които излязоха извън контрол заради непостоянното поведение, свадлива политика и нежелание за участие в международни съюзи на бившия президент Доналд Тръмп, информира Асошиейтед прес. Още на срещата си с лидерите на ЕС в Брюксел обаче Байдън може да си даде сметка, че това е трудно осъществимо, съобщава БТА.

Изгледите за сключване на споразумение, с което да се изгладят различията и евентуално да се изгради обединен фронт срещу все по-проблемния Китай, могат да бъдат помрачени от европейския скептицизъм. Латвийският еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис коментира миналата седмица намеренията на Байдън с горчива нотка и заяви, че е време САЩ да действат, а не само да дават напразни обещания.

Домбровскис донякъде имаше предвид решението на Тръмп от 2018 г. да наложи вносни мита върху стоманата и алуминия, което разгневи европейските лидери и доведе до ответни мерки срещу САЩ. Байдън се забави с възможните стъпки за сваляне на митата, които Тръмп наложи на основание защита на националната сигурност.
На въпрос за митата на пресконференцията в неделя след срещата на върха на Г-7 Байдън помоли да се прояви търпение към младата му администрация.
"Сто и двайсет дни, дайте ми почивка, нужно е време", заяви той.

На фона на търговското напрежение, което все още хвърля сянка върху трансатлантическите отношения, ЕС може да прояви нежелание да се присъедини към усилията на САЩ да се противопоставят на предизвикателната търговска политика на Китай.
Освен това съществува дългогодишният спор за това каква част от държавните субсидии всяка страна несправедливо предоставя на гигантите си в самолетостроенето - Боинг (Boeing) в САЩ и Еърбъс (Airbus) в ЕС.

"Това продължава вече 17 години", заяви Сесилия Малмстрьом, която е ветеран в трансатлантическите битки като еврокомисар по търговията от 2014 до 2019 година.
Въпреки всичко това, отношенията между САЩ и ЕС ще са доста по-приятелски, отколкото бяха при Тръмп, който редовно обвиняваше европейците, че гледат да се изплъзнат от отговорността си да плащат за защитата си чрез НАТО, както и че използват нелоялни търговски сделки, за да продават повече стоки на САЩ, отколкото купуват.

Като жест на добра воля администрацията на Байдън и ЕС се споразумяха през март да премахнат взаимно наложените мита в битката "Еърбъс-Боинг".
Няколко информационни агенции съобщиха, че дипломати от САЩ и ЕС работят върху проектокомюнике, с което ще призоват спорът в самолетостроенето да бъде разрешен до 11 юли, а американските мита върху алуминия и стоманата и ответните санкции на ЕС - да бъдат отменени до 1 декември.
Администрацията на Джо Байдън съобщи миналата седмица, че към американската делегация ще се присъедини министърката на търговията Джина Раймондо, чието ведомство отговаря за митата върху стоманата и алуминия.

Политическите намерения на Байдън обаче могат да бъдат осуетени от американските синдикати и производителите на стомана и алуминий, много от които са съсредоточени в щати, които са важни за изборните перспективи на Демократическата партия. Те искат митата върху вноса на метали да бъдат запазени, за да се поддържа високото равнище на цените.

Ключова причина за това е, че Китай, който произвежда над половината от световната стомана, допринесе за създаването на свръхпредлагане, което поддържа ниско световното равнище на цените.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща